Doktor otkrio recept za najzdraviju kavu ikad: 'Dodajte ovaj fini začin i pretvara se u eliksir'

Možete li zamisliti da obična jutarnja kava postane pravi eliskir zdravlja? Prema gastroenterologu educiranom na Harvardu, dovoljno je dodati samo tri sastojka koja ne samo da poboljšavaju okus, nego i štite srce, mozak i crijeva. Evo što savjetuje liječnik kojeg na Instagramu prati više od 1,3 milijuna ljudi.
Samo prstohvat cimeta može napraviti čuda
Dr. Saurabh Sethi, specijalist gastroenterologije i stručnjak za zdravlje crijeva, u videu na svom Instagram profilu @doctor.sethi otkrio je kako tri jednostavna dodatka mogu pretvoriti kavu u piće s nevjerojatnim zdravstvenim benefitima.
Na prvom mjestu nalazi se cimet, začin dobiven od suhe i mljevene kore stabla kasije.
“Većina ljudi propušta dodati tri jednostavna sastojka u svoju kavu. Samo prstohvat cimeta može pomoći u smanjenju naglih skokova šećera u krvi i dodati snažne antioksidanse,” rekao je dr. Sethi.
Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale – nestabilne molekule kisika koje oštećuju zdrave stanice i uzrokuju tzv. oksidativni stres. On se povezuje s nastankom bolesti poput srčanih oboljenja, raka, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.
Prema dr. Sethiju, uključivanje hrane bogate antioksidansima, poput voća, povrća – i cimeta – može značajno smanjiti rizik od razvoja ovih ozbiljnih bolesti.

MCT ulje – gorivo za mozak i tijelo
Drugi dodatak koji preporučuje jest MCT ulje (medium-chain triglycerides), koje se dobiva iz kokosovog ili palminog ulja.
“Ono pruža stabilan izvor energije i istovremeno podržava zdravlje mozga,” naglasio je dr. Sethi.
MCT ulje, koje se može kupiti već za oko 8 funti po boci, nema okus ni miris, pa je idealno za dodavanje u kavu ili čak salate.
Australska nutricionistica dr. Rosemary Stanton u članku za The Conversation objasnila je zašto se ovo ulje smatra “pojačivačem metabolizma”:
“Za razliku od većine masti koje se apsorbiraju u krvotok, MCT ulje odlazi direktno u jetru. To znači da se može brže iskoristiti kao gorivo od ostalih masti,” napisala je Stanton.
Kakao prah – poslastica za crijevne bakterije
Treći dodatak možda će se najviše svidjeti ljubiteljima slatkoga – tamni čokoladni prah.
“Bogat polifenolima, kakao u kombinaciji s kavom hrani vaše dobre crijevne bakterije,” otkriva dr. Sethi.
Znanstvene studije pokazale su da polifenoli u kakau potiču rast korisnih bakterija poput lactobacillusa i bifidobacterie.
Polifenoli su biljni spojevi prisutni u bobičastom voću, orašastim plodovima, povrću, žitaricama i čokoladi. Oni djeluju kao snažni antioksidansi, smanjujući štetne učinke slobodnih radikala u tijelu.

Mala promjena – veliki učinak
Video dr. Sethija dosad je pregledan više od 119.000 puta, a skupio je i više od 2.000 lajkova. Njegovi savjeti redovito postaju viralni jer nudi jednostavna rješenja koja svatko može primijeniti u svakodnevnom životu.
Zaključak je jasan: prstohvat cimeta, žlica MCT ulja i malo kakaa mogu pretvoriti običnu kavu u napitak koji ne samo da razbuđuje, nego i dugoročno čuva zdravlje srca, mozga i crijeva.