Doktorica otkrila koju hranu nikad ne bi jela, a jedu je mnogi: 'Bit će vam loše od toga'
U svijetu gdje se svakodnevno mijenjaju prehrambene preporuke, teško je pratiti što je zdravo, a što ne. No, doktorica Jessica Kiss, poznata kao "Ask Dr Mom" na TikToku, podijelila je pet namirnica koje izbjegava u svojoj prehrani kao liječnica, naglašavajući kako je posljednja na popisu možda 'čudna', ali vrlo važna.
Podgrijana riža
Iako nam svima zvuči primamljivo podgrijati ostatke riže nakon noćnog izlaska ili ju koristiti sljedećeg dana, Dr. Kiss upozorava na ozbiljnu bakterijsku prijetnju. Kada se kuhana riža ostavi na sobnoj temperaturi, stvara se opasna vrsta bakterija koja proizvodi spore. "Kad podgrijete rižu, te spore se ponovno aktiviraju ako ju ne zagrijete dovoljno," objašnjava doktorica. Ako koristite uređaj poput kuhala za rižu, Dr. Kiss kaže da je to vjerojatno u redu, ali naglašava: "Ako riža dosegne sobnu temperaturu, nemojte je ponovo jesti."
Hrana na pikniku
Hrana koja stoji vani na pikniku ili bilo kojem otvorenom okupljanju je još jedna stavka na popisu. "Nikad nećete vidjeti mene kako jedem hranu koja je dugo stajala na otvorenom," tvrdi Dr. Kiss, objašnjavajući da je rizik od bolesti uzrokovanih hranom prevelik. Preporučuje da se hrana pojede odmah ili sačuva za kasnije, ali nikako ne ostavlja vani na duže vrijeme.
@askdrmom I have more. But these are my big ones. For sure share this list with a friend! #5things #doctorlife #sickday #fall2024 #fallfood #momlife ♬ Little Things - Tiqta
Hrana neobične boje
Dok nije strogo protiv takvih namirnica, Dr. Kiss izbjegava hranu koja je obojena neprirodnim bojama. "Hrana prekrivena umjetnim bojama jednostavno nije dobra za vaš sustav," objašnjava, dodajući humorističnu opasku da ne želi "tjedan dana obavljati nuždu u neonskim bojama." Ovakve proizvode izbjegava poput "kuge", kako sama kaže.
Hrana iz oštećenih limenki
Dok nije uvijek protiv hrane iz limenki, Dr. Kiss ističe da zgužvane limenke predstavljaju poseban rizik. Ako ona osobno nije vidjela da je limenka pala, brine se zbog botulizma – rijetke, ali ozbiljne bolesti uzrokovane toksinima. USDA upozorava da duboke udubine na šavovima limenki mogu omogućiti ulazak bakterija, dok CDC napominje da botulizam može uzrokovati paralizu mišića, poteškoće s disanjem, pa čak i smrt.
Jedno doba dana najbolje je za doručkovanje, a gotovo nitko tada ne jede
Grejp
Posljednja namirnica na njezinu popisu, i možda najneobičnija, je grejp. Dr. Kiss ne izbjegava grejp zbog okusa ili svježine, već zbog načina na koji ovaj citrusni plod može ometati djelovanje određenih lijekova. "Grejp može utjecati na mnoge lijekove," upozorava, pa savjetuje da se posavjetujete s liječnikom prije nego što ga uključite u prehranu ako uzimate lijekove.
Ove savjete Dr. Kiss pruža na temelju svoje stručnosti, ali ističe da je uvijek važno prilagoditi prehrambene odluke vlastitim zdravstvenim potrebama i konzultirati se s liječnikom.