Dr. Perišić otkrio kako se lako riješiti žgaravice i što piti kada vas boli želudac: 'Nikakva soda bikarbona'
Poznati gastroenterolog, prof. dr Vojislav Perišić, upozorio je na štetnost samoinicijativnog korištenja sode bikarbone za ublažavanje želučane kiseline. Mnogi ljudi posežu za ovim "starim trikom", no prof. Perišić ističe kako to nije dugoročno rješenje te može donijeti više štete nego koristi.
„Soda bikarbona neutralizira kiselinu tek na pola sata, nakon čega njezino djelovanje prestaje,“ objašnjava Perišić. „Ona samo trenutno rješava problem, a potom se simptomi vraćaju. Umjesto toga, potrebni su lijekovi s dugotrajnim učinkom.“
Otkriveno skriveno svojstvo crnog čaja: Može kontrolirati opaku bolest
Doktor Perišić savjetuje jednostavan način kako prepoznati jesu li simptomi povezani s povišenom kiselinom. Preporučuje uzimanje pilule protiv kiseline: „Ako osjetite poboljšanje unutar 45 minuta, tada je uzrok vaših simptoma vjerojatno kiselina. U tom slučaju, soda bikarbona nije pravo rješenje.“
Tiha kiselina i prirodni lijekovi
Povišena kiselina ne mora uvijek uzrokovati žgaravicu – ponekad simptomi mogu biti blaži, poput osjećaja mučnine. U takvim slučajevima, prof. Perišić preporučuje korištenje prirodnih lijekova.
„Najbolje je piti čaj od kantariona prije doručka, jer on sadrži spoj koji oblaže sluznicu želuca. Nakon doručka, pijte čaj od nane, a tijekom dana možete popiti četiri do pet šoljica čaja od nane,“ savjetuje Perišić. Također, preporučuje izbjegavanje gazirane vode jer mjehurići mogu dodatno pogoršati probleme s kiselinom.
Preporuke za prehranu
Prof. Perišić naglašava važnost uravnotežene prehrane u borbi protiv želučanih tegoba. „Preporučujem pet manjih obroka dnevno s niskim udjelom masti. Jedite lake ugljikohidrate poput pirea od krumpira i mrkve te voće poput jabuka i banana,“ kaže dr. Perišić.
Kuhana piletina također je na popisu preporučenih namirnica, jer je bogata proteinima i ne sadrži masnoće koje mogu otežati probavu. Dr. Perišić također hvali luk, posebno pečeni, zbog njegove hranjivosti i visokog sadržaja kvercetina.
Na kraju, profesor Perišić savjetuje da se svaka osoba koja ima dugotrajne ili ponavljajuće simptome uvijek obrati svom liječniku za daljnje pretrage i adekvatno liječenje. „Bez pravovremenog liječenja, problemi s kiselinom mogu dovesti do ozbiljnijih stanja,“ zaključuje prof. Perišić, naglašavajući važnost konzultacija s medicinskim stručnjacima u slučaju sumnje na probleme sa želučanom kiselinom.