Dva vitamina koja nikako ne biste trebali konzumirati kroz suplemente: Treba paziti s konzumacijom

Vitamini topljivi u vodi, poput vitamina C i svih osam vitamina B, brzo se otapaju, obrađuju i metaboliziraju u tijelu, a ne pohranjuju se za kasniju upotrebu. Prema riječima Alice Lichtenstein, direktorice tima za kardiovaskularnu prehranu pri Jean Mayer USDA Centru za istraživanje ljudske prehrane na Sveučilištu Tufts, višak vitamina topljivih u vodi izlučuje se putem urina.
S druge strane, hranjive tvari topljive u mastima poput vitamina A, D, E i K pohranjuju se u jetri i masnom tkivu za buduću upotrebu. Iako ovo pomaže u stvaranju rezervi vitamina D tijekom sunčanih ljetnih mjeseci, može dovesti i do akumulacije vitamina do potencijalno toksičnih razina.
Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine postavljaju sigurnosne smjernice za dopuštenu gornju razinu unosa (UL) kako bi odredile maksimalnu sigurnu količinu određenih vitamina, prenosi National Geographic.
Kiseli kupus može biti itekako opasan: Inače zdrava namirnica može biti štetna u ovom slučaju
Evo o čemu se radi
Vitamini topljivi u mastima obično imaju nižu UL u usporedbi s vitaminima topljivim u vodi, što zahtijeva oprez pri njihovoj konzumaciji, napominje nutricionistica Jen Messer.
Među vitaminima topljivim u mastima, vitamin A i E zahtijevaju poseban oprez. Vitamin A, važan za vid, rast i imunitet, može uzrokovati toksičnost ako se konzumira u prevelikim količinama, izazivajući probleme poput bolova u zglobovima i oštećenja jetre. Također, prekomjerni unos vitamina A tijekom trudnoće može povećati rizik od urođenih mana.

Vitamin E, snažan antioksidans, nalazi se u hrani poput ulja pšeničnih klica i orašastih plodova. Međutim, sintetski oblik vitamina E, alfa-tokoferol, može nositi rizike, a uzimanje većih doza može povećati rizik od raka prostate i pluća te ometati zgrušavanje krvi.
Općenito, dodatni vitamin E više se ne preporučuje u višim dozama za zaštitu od određenih kroničnih bolesti prema istraživanju Američke udruge za srce.