Ekspert za dug život uvjerava: 'Ako želite doživjeti 100 godina jedite isključivo ovo jelo za doručak'

Zaboravite klasični europski doručak s jajima, slaninom i žitaricama iz kutije. Prema Danu Buettneru, poznatom autoru i istraživaču koji desetljećima proučava navike stanovnika najdugovječnijih krajeva svijeta – takozvanih plavih zona – tajna zdravog i dugog života ne nalazi se u masnim ili industrijskim obrocima, već u jednostavnom, biljnom doručku prepunom vlakana i prirodnih sastojaka.
Buettner, čiji je rad inspirirao Netflixovu dokumentarnu seriju Live to 100: Secrets of the Blue Zones, u videu objavljenom na Instagramu otkriva što ljudi koji žive najdulje jedu svakog jutra – i zašto im to pomaže da dožive više od stotinu godina.
Što doručkuju stogodišnjaci iz Japana, Italije i Grčke?
U svojim istraživanjima Buettner se fokusirao na tri najpoznatije plave zone: japansku Okinawu, talijansku Sardiniju i grčki otok Ikariju. Upravo tamo, kaže on, ljudi žive iznimno dugo i ostaju vitalni do duboke starosti.
Stanovnici tih regija dan započinju prirodnim i jednostavnim obrocima koji su daleko od onoga što se u zapadnom svijetu smatra “klasičnim doručkom”. Njihov jelovnik uključuje: integralne žitarice, povrće i mahunarke, masline i maslinovo ulje, lokalni med, biljne ili zeleni čaj.
Buettner osobno često doručkuje minestrone juhu – tradicionalno talijansko jelo od povrća i mahunarki koje, kako kaže, savršeno utjelovljuje filozofiju dugovječnosti.
Buettnerov popis: što jesti, a što izbjegavati
Kao primjere idealnog doručka, Buettner navodi: mahunarke s integralnim rižom, tost s avokadom, minestrone juhu.
Kada je riječ o užini, stručnjak preporučuje nešto neočekivano – kokice, pod uvjetom da su pripremljene bez industrijskih dodataka i maslaca.
S druge strane, upozorava da treba izbjegavati jaja, slaninu i industrijske žitarice. Prema istraživanjima provedenima u plavim zonama, upravo te namirnice sadrže visoke razine zasićenih masti i rafiniranih šećera koji dugoročno štete zdravlju srca, krvnih žila i metabolizmu.
„Stanovnici plavih zona gotovo nikada ne započinju dan takvom hranom”, ističe Buettner, dodajući da su njihovi obroci “jednostavni, ali nutritivno iznimno bogati” – što, prema njegovim riječima, ima ključnu ulogu u postizanju dugovječnosti.
Doručak koji produljuje život
Buettner savjetuje da se svaki doručak temelji na namirnicama biljnog podrijetla, s naglaskom na vlakna, složene ugljikohidrate i prirodne proteine.
Prema njegovim preporukama, idealan doručak može sadržavati: povrtnu juhu ili čorbu od mahunarki (poput minestrone), integralni tost s avokadom ili maslinovim uljem, kuhane mahunarke s integralnim rižom, biljni ili zeleni čaj bez dodanog šećera.
Takav obrok, kaže Buettner, pomaže u održavanju stabilne razine energije tijekom dana, potiče zdravo probavno funkcioniranje i smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa i srčanih problema.
Dugovječnost nije dijeta – već stil života
Zaključujući svoja istraživanja, Buettner naglašava da se tajna dugog života ne krije u restriktivnim dijetama ni trendovskim režimima prehrane.
“Dugovječnost ne ovisi o posebnim dijetama, već o svakodnevnim, jednostavnim izborima koji prate prirodni ritam života”, poručuje.
Drugim riječima, zdrav doručak nije samo pitanje prehrane – nego način življenja koji njeguje ravnotežu, umjerenost i zahvalnost prema svakom obroku.