Ekspert za dug život uvjerava da je ovo najbolja hrana: 'Jedite ju jednom dnevno, osjetit ćete promjene'

Prema riječima stručnjaka koji se bave proučavanjem dugovječnosti, pažljiv odabir namirnica može značajno utjecati na zdravlje i kvalitetu života. Povrće poput brokule, kupusa i kelja bogato je hranjivim tvarima koje mogu povećati šanse za dug i zdrav život.
Kako piše Fortune Well, dr. Mark Hyman, specijalist za dugovječnost, naglašava kako ovo povrće sadrži protuupalne, antikancerogene i anti-aging fitonutrijente ključne za održavanje zdravlja.
Riba poput inćuna, haringe i lososa smatra se izvrsnim izvorom proteina i omega-3 masnih kiselina. Dr. Hyman preporučuje konzumaciju ribe najmanje dva puta tjedno, ističući kako to može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti, aritmije, moždanog udara, visokog krvnog tlaka i povišenih triglicerida.

Maslinovo ulje kao saveznik u borbi protiv bolesti
Prema dr. Hymanu, čak i mala količina ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno može znatno smanjiti rizik od kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti, kao i bolesti dišnog sustava i raka.
Tamna čokolada je još jedna namirnica koju stručnjaci preporučuju za očuvanje zdravlja. Naime, sadrži više antioksidansa od borovnica, a povoljno djeluje i na zdravlje mozga. Važno je, napominje dr. Hyman, birati tamnu čokoladu koja sadrži najmanje 75 posto kakaa.
Mahunarke su posebno korisne jer stabiliziraju razinu šećera u krvi i pomažu u snižavanju kolesterola, što značajno doprinosi općem zdravlju. Rajčice, bogate likopenom — snažnim antioksidansom — i vitaminom C, dodatno podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava te jačaju imunitet.