Ekspert za zdravlje otkriva zašto nikada ne biste smjeli jesti popularne žitarice za doručak
Žitarice su omiljen doručak milijunima ljudi širom svijeta, no prema nutricionistima, upravo taj izbor može biti jedna od najgorih opcija za početak dana. Bilo da se radi o Cheeriosima, Coco Puffsu, Special K ili Frosted Flakesu, trgovine nude pregršt različitih vrsta žitarica koje privlače potrošače svojom ukusnošću i praktičnošću. Međutim, stručnjaci upozoravaju da njihova nutritivna vrijednost nije uvijek idealna za zdrav doručak.
Biokemičarka Jessie Inchauspé, specijalizirana za zdravlje povezano s glukozom, ističe da konzumacija žitarica koje sadrže visok udio šećera potiče tijelo na oslobađanje inzulina kako bi uklonilo višak glukoze. Taj višak koji tijelo ne iskoristi odmah, skladišti se u obliku glikogena ili masti. Nagli skok razine šećera u krvi, objašnjava Inchauspé, može narušiti sposobnost tijela da učinkovito proizvodi energiju, što nas čini umornima i potiče različite nuspojave.
„Iako se nakon doručka sa žitaricama možemo osjećati poletno i energično zbog naglog rasta šećera u krvi, takav obrok dovodi do češćih želja za slatkim tijekom dana i čini nas gladnijima,” kaže Inchauspé. Dodaje da konzumacija žitarica ujutro može poremetiti razinu glukoze tijekom cijelog dana, što znači da će i ručak i večera uzrokovati veće oscilacije šećera u krvi.
Koja je zdravija alternativa?
Ako želite zdraviji doručak, stručnjaci preporučuju zamjenu žitarica hranom bogatom proteinima, vlaknima i zdravim mastima. Jessie Inchauspé predlaže slani doručak kao bolju opciju, poput omleta s avokadom, koji će tijelu osigurati dugotrajniji izvor energije i pomoći u održavanju stabilne razine glukoze.
Nutricionisti već dugo upozoravaju na visoki udio šećera u većini vrsta žitarica, koji je povezan s porastom pretilosti i nestabilnim energetskim razinama tijekom dana. Iako se proizvodi često reklamiraju kao „niskokalorični” ili „bogati vlaknima”, stručnjaci upozoravaju da su takvi marketinški trikovi često samo način da privuku potrošače, dok stvarni nutritivni sastav ostavlja mnogo toga za poželjeti.
Iako je umjerenost uvijek dobar pristup, možda je pravo vrijeme da omiljene žitarice zamijenite zdravijom alternativom – poput tosta s avokadom ili omleta.