Evo s kojim namirnicama ćete unijeti vjerojatno najvažniji vitamin: Jedna hrana je pravo iznenađenje
Vitamin D je vitamin koji dobivamo iz izravne sunčeve svjetlosti, no s obzirom na vrijeme koje je pred nama, morat ćemo se više potruditi kako bi došli do ovog važnog vitamina. Vitamin D je iznimno važan za zdravlje naših kostiju i mozga.
Evo koje namirnice će vam pomoći s unosom vitamina D u ove zimske i mračne dane:
Sunčane gljive: Gljive izložene sunčevoj svjetlosti ili UV lampi stvaraju visoke razine vitamina D2, čineći ih izvrsnim izvorom ovog važnog vitamina.
Buljooki losos: Ova vrsta lososa, specifična za sjeverni Pacifik, obiluje vitaminom D. Bez obzira jeste li ljubitelj divljeg ili uzgojenog lososa, ova riba je izuzetno bogata ovim vitalnim nutrijentom.
Sabljarka: Blaga bijela riba, savršen izbor za one koji ne vole izražen miris ribe, sadrži gotovo cijelu dnevnu dozu vitamina D u jednom filetu od 85 grama.
Riblje ulje: Izvor omega-3 masnih kiselina, riblje ulje ne samo da pomaže u smanjenju boli kod artritisa i kontrolira krvni tlak i razinu kolesterola, već pruža i oko 75% dnevne vrijednosti vitamina D u samo jednoj žličici.
Konzervirane sardine: Praktičan izvor vitamina D, sardine iz konzerve mogu se konzumirati same, na krekere ili u sendviču, pridonoseći zdravlju kostiju i mozga.
Obogaćeno kravlje mlijeko: Proizvođači često obogaćuju mlijeko vitaminom D, pružajući oko petinu dnevne potrebe u jednoj šalici, a isto vrijedi i za neka biljna mlijeka.
Jaja: Osim što su bogata proteinima i kolinom, jaja sadrže i vitamin D. Jedno jaje pruža 8% dnevne vrijednosti, što ga čini odličnim dodatkom doručku za jačanje imuniteta i zdravlja kostiju.
Američki sir: Iako može sadržavati određene konzervanse, američki sir je dobar izvor vitamina D. Jedna kriška sadrži gotovo 15% dnevne potrebe, čineći ga ukusnim načinom za unos ovog važnog vitamina.