Hrvati ove dvije voćke obožavaju, a nisu svjesni koliko debljaju: Liječnica otkrila u čemu je problem

Približavanjem ljeta i toplijin dana, sve više posežemo za svježim voćem i povrćem koje osvježava i pruža brojne zdravstvene prednosti. Puni vitamina, minerala i vlakana, ovi prirodni darovi ljeta postaju neizostavni dio svakodnevne prehrane. Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi s unosom, osobito voća, trebalo biti oprezan zbog prisutnosti prirodnih šećera.
Prema savjetima nutricionistice dr. Veroslave Stanković, preporučena dnevna količina voća iznosi oko 200 grama. "Taj unos omogućuje dovoljnu opskrbu esencijalnim nutrijentima i vlaknima", istaknula je dr. Stanković. Kada je riječ o svježe cijeđenim sokovima, optimalna količina je između 120 i 150 mililitara dnevno, dodala je nutricionistica.
Za razliku od voća, povrće se preporučuje konzumirati u znatno većim količinama. Stručnjaci savjetuju unos od najmanje 400 grama dnevno, što odgovara otprilike četiri porcije. Povrće ne sadrži šećere, a bogato je mineralima i dijetalnim vlaknima koji su ključni za pravilno funkcioniranje organizma. "Prekomjeran unos šećera može poremetiti regulaciju glukoze, a dugoročno povećati rizik od pretilosti, povišenog inzulina i razvoja dijabetesa tipa 2", upozorava dr. Stanković.

Voćke pune šećera
Kada govorimo o voću, valja znati da su šljive i grožđe među vrstama s najvišim udjelom prirodnih šećera. Zanimljivo, iako lubenica djeluje manje slatko u usporedbi s dinjom, zapravo ima viši glikemijski indeks. Dinja, s druge strane, sadrži manji udio vode, ali zato nudi veću nutritivnu vrijednost.
Pojedine vrste voća, poput šljiva i krušaka, zbog visokog sadržaja vlakana sporije se probavljaju. Ipak, njihova nutritivna vrijednost čini ih itekako poželjnima na jelovniku. Marelice i breskve posebno se ističu bogatstvom beta-karotena i fitonutrijenata s moćnim antioksidativnim svojstvima.
Ne smije se zaboraviti ni na bobičasto voće poput kupina, malina i jagoda. Ove male nutritivne bombe obiluju tvarima koje jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, štiteći tako naše zdravlje na prirodan način.
Stručnjaci savjetuju umjerenost i raznolikost u izboru voća i povrća kako bismo izvukli maksimum koristi iz ove sezonske riznice nutrijenata.