Hrvati ovu namirnicu ne konzumiraju često, a nevjerojatno je zdrava: Sjajna je za loš kolesterol

I dok medicina nudi farmaceutske opcije za njegovo reguliranje, sve više stručnjaka ističe da odgovori često leže i na tanjuru. Među njima je i dr. William Li, priznati liječnik i istraživač, koji je u nedavnom videu na svom YouTube kanalu razotkrio kako prehrana može igrati ključnu ulogu u borbi protiv "lošeg" kolesterola.
Jedna od glavnih zvijezda njegove preporuke je – ječam. Možda skroman na prvi pogled, no ova drevna žitarica krije snažno oružje protiv štetnih masnoća: beta-glukan.
Riječ je o vrsti topivih vlakana koja u doticaju s vodom u probavnom sustavu formiraju gust sloj nalik gelu, koji djeluje poput spužve – veže kolesterol i sprječava njegov prolazak u krvotok.

Hrvati ga ne konzumiraju često
No to nije sve. Osim što pomaže u izbacivanju viška kolesterola, beta-glukan pozitivno djeluje i na crijevnu mikrofloru. Uravnotežen mikrobiom znači i manju upalu u organizmu, bolju probavu i stabilniji metabolizam – sve čimbenici koji zajedno štite srce i cijeli krvožilni sustav.
Znanost ne zaostaje za ovim tvrdnjama. Jedno japansko istraživanje, provedeno na 44 pretila muškarca, usporedilo je učinak riže i ječma kroz razdoblje od 12 tjedana. Oni koji su svakodnevno konzumirali ječam bilježili su pad kolesterola za oko 5 posto – bez ikakvih lijekova, samo zahvaljujući prehrambenoj promjeni. S druge strane, grupa koja je jela rižu nije pokazala značajnije promjene.
Iako ječam zahtijeva nešto više vremena za kuhanje – oko 45 minuta – njegova svestranost to lako nadoknađuje. Možete ga koristiti u doručcima, salatama, juhama ili čak kao zamjenu za rižu u raznim jelima. Jeftin, hranjiv i moćan – ječam bi lako mogao postati vaš saveznik za zdravije srce.