Istraživanje dokazalo da jedna vrsta hrane koju svi obožavaju može biti uzrok opasnog stanja
Istraživači su otkrili da jedenje masne hrane tijekom stresnih razdoblja može ometati oporavak tijela od posljedica stresa. Konkretno, konzumacija hrane bogate mastima prije mentalno stresnih situacija može smanjiti oksigenaciju mozga i uzrokovati lošiju vaskularnu funkciju kod odraslih osoba.
U eksperimentu su sudionici pojeli doručak koji je uključivao kroasane s maslacem prije nego što su izloženi mentalnom stresu. Rezultati su pokazali da je konzumiranje masne hrane tijekom stresnih situacija smanjilo vaskularnu funkciju za 1,74 posto. Ovo smanjenje vaskularne funkcije trajalo je čak i nakon što su sudionici pojeli doručak, piše Daily Mail.
Ozbiljno upozorenje znanstvenika: Opasan proces koji smo pokrenuli trajat će 50 tisuća godina
I hrana utječe na stres
Osim toga, istraživanje je otkrilo da konzumacija masti ima negativan utjecaj na raspoloženje tijekom i nakon epizode stresa. Sudionici koji su konzumirali zdraviju hranu, posebno hranu bogatu polifenolima poput kakaa, bobičastog voća, grožđa, jabuka i drugog voća i povrća, pokazali su manje oštećenje krvožilnog sustava.
Profesor je naglasio da rezultati ukazuju na važnost odabira hrane tijekom stresnih epizoda i da bi promjene u prehrambenim navikama mogle poboljšati odgovor tijela na stres.