Jedina prava istina o crvenom mesu: Konačno se zna je li ono nezdravo ili zdravo
Godinama i godinama vode se polemike oko toga je li neprerađeno crveno meso zdravo za konzumaciju ili nije. U posljednjem istraživanju znanstvenici su ustvrdili kako konzumiranje neprerađenog crvenog mesa ipak ne povećava rizik od moždanog udara, kao što se do sada mislilo.
Uvriježilo se mišljenje da je svinjsko meso odgovorno za povećanje rizika od srčanih bolesti zbog visokog udjela masti, ali znanstvenici koji su analizirali skoro 200 postojećih studija nisu pronašli povezanost. Isto tako, postoje samo slabašni dokazi da jedenje neprerađenog crvenog mesa dovodi do raka debelog crijeva, raka dojke i dijabetesa tipa 2.
Autor studije, dr. Murray sa sveučilišta u Washingtonu veli da će ovo saznanje razriješiti konfuziju oko prehrane i konzumacije crvenog mesa. Neprerađeno meso je ono koje je svježe, koje nije pakirano, prethodno kuhano, konzervirano ili mu je izmijenjeno stanje. Prerađeno meso su kobasice, salame, slanina jer ono je modificirano raznim aditivima i dodacima koji mu mijenjaju okus pa i teksturu.
Nije povezano s moždanim udarom
Konzumacija crvenog mesa godinama se povezivala i sa srčanjim oboljenjima i smatra se da je mast ta koja podiže razinu kolesterola u tijelu, što na koncu dovodi do bolesti arterija.
Znanstvenici su ispitali 180 studija iz cijelog svijeta koje su se bavile određenim ponašanjem i izborom prehrane i koristili su jednostavan sustav ocjenjivanja zvjezdicama. Jedna zvjezdica označavala je da nema povezanosti prehrane i bolesti dok pet zvjezdica znači da određena prehrana povećava šanse za zdravstveni problem za više od 85 posto.
Veza između konzumiranja neprerađenog crvenog mesa i moždanog udara dobila je svega jednu zvjezdicu, dakle povezanosti nema. Ali recimo, manja konzumacija povrća dobila je dvije zvijezdice, što znači da povezanost ipak postoji.