Jedna vrsta hrane uzrokuje čak 32 bolesti i povećava rizik od one najgore: Većina ljudi je konzumira
Nova istraživanja upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice konzumiranja ultra-prerađene hrane, ističući da takva prehrana može biti štetna za različite dijelove tijela. Konzumiranje hrane poput gotovih jela, slatkih žitarica i masovno proizvedenog kruha povezano je s povećanim rizikom od raznih zdravstvenih problema to jest njih čak 32, uključujući rak, dijabetes tipa 2 i poremećaje mentalnog zdravlja, pokazuju rezultati velikog istraživanja koje je obuhvatilo deset milijuna ljudi, prenosi Daily Mail.
Istraživači su otkrili da veća potrošnja hrane s visokim udjelom masti, soli i šećera, te niskim udjelom vitamina i vlakana, povećava rizik od umiranja od srčanih ili moždanih udara za čak 50 posto. U najnovijoj analizi, koja je obuhvatila 14 preglednih članaka objavljenih u posljednje tri godine, utvrđeno je da ljudi koji konzumiraju više ultra-prerađene hrane imaju između 40 i 66 posto veći rizik od umiranja od srčanih bolesti.
Zašto je sve opasna
Ultra-prerađena hrana, koja je definirana kao hrana koja sadrži sastojke koje ljudi obično ne bi dodavali pri kuhanju domaće hrane, često sadrži kemikalije, boje, zaslađivače i konzervanse radi produljenja roka trajanja. Takva hrana često prolazi kroz višestruke industrijske procese koji mogu degradirati fizičku strukturu hrane, čineći je brzo probavljivom, što može rezultirati povećanjem razine šećera u krvi, smanjenjem osjećaja sitosti te oštećenjem mikrobioma - zajednice bakterija u našem tijelu koje su ključne za dobro zdravlje.
Nedavno istraživanje također ukazuje na povezanost aditiva u hrani poput nenutritivnih zaslađivača, modificiranih skrobova i emulgatora s mikrobiomom, upalom crijeva te metaboličkim reakcijama na hranu, što može dodatno povećati rizik od srčanih i moždanih udara.
Upravo zbog ovih zabrinjavajućih otkrića, istraživači naglašavaju važnost javnih apela i akcija kako bi se suzbio unos ultra-prerađene hrane te pozivaju službenike javnog zdravstva da hitno razviju smjernice i "najbolju praksu" za regulaciju ove vrste hrane.