Jeste li svjesni toga što jaja čine vašem organizmu? Nakon ovog mogli biste ih gledati drugim očima
Jaja jedemo gotovo svakodnevno i znamo da su hranjiva i zdrava, no postoje pomalo kontradiktorni dokazi da su jaja, zbog kolesterola, nezdrava za srce.
Na primjer, studija objavljena 2018. godine u časopisu Heart u kojoj je sudjelovalo oko pola milijuna odraslih u Kini, otkrila je kako osobe koje na dnevnoj bazi konzumiraju jedno jaje, imaju značajno niži rizik od srčanih bolesti i infarkta od osoba koje jedu jaja puno rjeđe.
Autori studije istražili su kako konzumacija jaja utječe na markere kardiovaskularnih bolesti u krvi i to kako bi shvatili procese koji utječu na zdravlje, prenosi Science Daily.
Vrlo zdrava
Profesor sa Sveučilišta Peking Lang Pan s timom je odabrao 4.778 sudionika u istraživanju od kojih je 3,401 imao neku kardiovaskularnu bolest, a 1,377 osoba nije. Znanstvenici su mjerili metabolite u plazmi iz krvi pacijenata i više od 20 vrsta metabolita povezali su s razinom konzumacije jaja.
Rezultat analize bio takav da su osobe koje su umjereno jele jaja imale više bjelančevina u krvi, kao i molekula koje pomažu čišćenju kolesterola u žilama, te štite od začepljenja žila.
Kod osoba koje su jele manje jaja, razine dobrih metabolita su bile niže, a štetnih više, u usporedbi s osobama koje su redovno jele jaja.
“Naši rezultati pokazuju kako umjerena konzumacija jaja može pomoći u zaštiti zdravlja srca”, rekao je Canqing Yu, profesor s pekinškog sveučilišta.