Jeste li znali da krumpir može biti otrovan? Chefovi otkrili osam tajni svima nama omiljenog priloga
Bespogovorno, krumpir je gotovo svima jedna od omiljenih namirnica. Ide uz gotovo sva jela, može ga se pripremati na razne načine, kuhati, peći, pržiti i ako ga se ispravno pripremi on je veoma ukusan i zdrav. No, jeste li se ikada pitali kako ga očuvati?
U razgovoru za Insider chefovi Byron Halliburton i Palak Patel, otkrili su osam najboljih načina za očuvanje i tretman krumpira i neki će vas možda iznenaditi.
Može biti otrovan
Prije svega, krumpir treba pravilno skladištiti. On raste u zemlji i treba ga spremati na tamno mjesto jer bi zbog sunčeve svjetlosti mogao pozeleniti. Zelena boja pojavljuje se zbog solanina, koji može biti i otrovan, pojasnio je tako Halliburton. No, ako vidite zelenu boju na krumpiru ne trebate ga odmah bacati, samo ostružite zelene dijelove i iskoristite ostatak.
Nadalje, krumpir bi trebali iskoristiti u roku od tjedan dana od kupovine. Ako se čuva u savršenim uvjetima on može trajati i duže od tjedan dana, ali Halliburton tvrdi da je kupljeni krumpir najbolje potrošiti u roku od tjedan dana. Ostane li duže, vjerojatno će početi klijati. Srećom te klice možete ukloniti i iskoristiti krumpir.
U slučaju da niste potrošili krumpir na vrijeme, možete ga slobodno spremiti u zamrzivač. Imate li više krumpira, dio možete zamrznuti i on tamo može stajati, prema Halliburtonu, čak godinu dana. Savjetuje da se krumpir prije zamrzavanja izreže i malo prokuha te da će on nakon odmrzavanja uz laganu obradu biti spreman za konzumaciju.
Oguljeni krumpir trebali biste držati u vodi sve dok se ne odlučite na pripremu. Krumpir bez kore oksidira i može pocrniti ako ostane na zraku, kaže chefica Palak Patel. Srećom, ako su uronjeni u vodu, ona će ispirati škrob i spriječiti pojavu crnila.
Kako pripremiti savršene krumpire
Kako biste dobili što bolji okus krumpira, valja ga soliti dok je vruć. Krumpir je bogat škrobom i traži više soli i zbog toga ga se treba soliti dok je vruć, bez obzira na koji ga se način priprema. "Vrućina pomaže uvući sol u središnje dijelove krumpira", veli Patel.
Kada spravljate pire-krumpir prvo ga stavite u hladnu vodu pa ga onda kuhajte. Halliburton kaže kako ljudi često rade grešku i krumpir stavljaju u vruću vodu, ali trebali bi u hladnu i slanu vodu i tek ga onda kuhati. Dok se krumpir kuha, zagrijte i mlijeko i maslac koji ćete staviti unutra da biste napravili pire. "Kada dođete do faze miješanja svi bi sastojci trebali biti topli", kazao je chef.
Ako želite hrskavi krumpir trebate ga pržiti dva puta. “To je najbolji način da krumpir izvana bude hrskav, a unutra mekan i prozračan. Posolite ga odmah nakon drugog prženja”, kaže Patel.
I na kraju, tajna savršeno pečenog krumpira je soda bikarbona. Da bi krumpir bio savršen, treba ga prvo djelomično skuhati u vodi u kojoj ste stavili pola žličice soda bikarbone, a onda ih staviti u pećnicu.
“Soda bikarbona razgrađuje pektin u krumpiru, a škrob izvlači na površinu pa dobijete divno zapečen i hrskav krumpir, kakav ne biste inače”, rekao je Halliburton.