Kako prepoznati najslađe mandarine: 5 jednostavnih trikova koje trgovci uporno kriju od vas

Jesen i zima ne mogu proći bez mirisa i okusa mandarina – voća koje nas odmah asocira na toplinu doma i blagdane. No, koliko puta ste kupili mrežicu mandarina koje su izgledale savršeno, ali su bile suhe, kisele ili bezukusne? Stručnjaci otkrivaju kako prepoznati najslađe i najsočnije mandarine prije nego što ih stavite u košaricu – i to uz samo nekoliko jednostavnih trikova za koje trgovci ne žele da znate.
Prvi pokazatelj kvalitete mandarine je njezina boja. Stručnjaci savjetuju da birate plodove tamnije, jednolično narančaste kore, jer upravo oni najčešće skrivaju najslađe i najsočnije meso. Mandarine s zelenkastim nijansama mogu izgledati privlačno, ali često nisu dovoljno zrele, pa im nedostaje intenzivna slatkoća.

Težina ploda – ključni znak sočnosti
Ako želite znati je li mandarina sočna, težina je najbolji pokazatelj. Teži plod u odnosu na svoju veličinu gotovo uvijek znači da je pun soka. Lagane mandarine, s druge strane, često imaju više bijelog, vlaknastog dijela i manje jestivog mesa. Dakle, što je mandarina teža, to je ukusnija.
Tekstura kore otkriva zrelost
Glatka, tanka i sjajna kora znak je da je mandarina zrela i slatka. Ako je kora gruba, suha ili naborana, moguće je da je plod prezreo ili da se već počeo sušiti iznutra. Takve mandarine često imaju manju količinu soka i slabiji okus.

Miris – prirodni vodič do najbolje mandarine
Miris je jedan od najsigurnijih pokazatelja zrelosti. Zrela i slatka mandarina ima intenzivan, svjež i voćni miris koji se osjeti i prije nego što je ogulite. Ako plod nema izražen miris, to obično znači da još nije sazrio do kraja i da mu nedostaje prirodna slatkoća.
Oblik i unutarnji sloj
Oblik mandarine također može puno otkriti. Blago spljošteni ili ovalni plodovi obično imaju više mesa u odnosu na koru. Pogledajte i bijeli sloj ispod kore – ako je tanak i mekan, to znači da je mandarina sočna i svježa. Debeo i vlaknast sloj, s druge strane, ukazuje na manje soka i potencijalno slabiji okus.

Sezonalnost – kada su mandarine najbolje
Mandarine koje se beru u svojoj prirodnoj sezoni, od listopada do siječnja, uvijek su slađe i kvalitetnije od onih koje su dugo skladištene ili transportirane iz drugih zemalja. Zato uvijek provjerite poreklo i sezonu berbe – lokalne mandarine, osobito one iz doline Neretve, u pravilu su najslađe.
Kombinacija boje, mirisa, težine, teksture i oblika gotovo uvijek otkriva koja je mandarina prava. Sljedeći put kada budete birali na tržnici ili u trgovini, dovoljno je da ih primite u ruku, pomirišete i promotrite boju – i odmah ćete znati imate li u ruci savršeno sočan, sladak plod.