Kako se proizvode gumeni bomboni?

Kako izgleda postupak proizvodnje nadaleko prepoznatljivog slatkiša?
Iako su prvi gumeni bomboni napravljeni u Njemačkoj ranih 1900.-ih, entuzijazam oko konzumacije nije postojao do 1980.-ih kada se opčinjenost gumenim bombonima proširila Sjedinjenim Američkim Državama.
Gumeni bomboni predstavljaju značajan napredak u proizvodnji slatkiša. Tehnologija koja se koristi za proizvodnju je izvlačenje škroba i pektina. Tvorcem masovne proizvodnje gumenih bombona smatra se Hans Riegel koji je 1920.-ih osnovao tvornicu Haribo. Širenje poslovanja tvornice bilo je usporeno Prvim i Drugim svjetskim ratom, kao i Hladnim ratom. Ipak, kada se Haribo proširio u SAD 1980.-ih odmah je ostvario uspjeh i pobudio veliku želju za konzumacijom. Popularnost je bila toliko velika da su čak i američki proizvođači poput Hersheya i Barch'sa počeli proizvoditi svoje gumene bombone.
Proizvodnja
Glavni sastojak gumenih bombona je želatina, a ostali sastojci su: voda, zaslađivači, razni okusi i boje.
Kada se želatina pomiješa s vodom u pravim omjerima daje prepoznatljivu gumenu teksturu bombona. No, želatina je bezukusna i bez mirisa, stoga je potrebno dodati okuse i zaslađivače kako bi gumeni bomboni postali slatki.