Kardinalna greška koju svi rade s lubenicom: Evo zašto je nikada ne bi trebali stavljati u frižider
![joel-lee-W-uTyCiLN_g-unsplash](https://klik.hr/upload/user/1280x2000/87599f529bf452e9e6bb35e1fcf9f57b.jpg)
Lubenica je neizostavan dio ljeta, osvježava nas tijekom vrućih dana i pruža mnoge zdravstvene beneficije. Bogata likopenom, antioksidansom koji štiti zdravlje srca, i vlaknima koja smanjuju razinu lošeg kolesterola, lubenica je omiljena poslastica. Međutim, mnogi griješe prilikom njenog skladištenja.
Lubenicu treba čuvati na sobnoj temperaturi kako bi se očuvala njezina svježina i kvaliteta okusa, piše američki časopis Real Simple, jer će ih u frižideru s vremenom izgubiti. Ako je potrebno, možete je nakratko staviti u hladnjak prije konzumacije kako biste je rashladili. Nakon određenog vremena, kada više nije prikladno držati je na sobnoj temperaturi, preporuča se rezanje lubenice na manje komade i pohrana u zamrzivač u posudama s poklopcem.
![floh-keitgen-aFUHu9WNO3Q-unsplash](https://klik.hr/upload/user/1280x2000/ae18cd4e8a61723c854379e219c4d99c.jpg)
Savjeti za odabir one prave
Prilikom kupnje lubenice, korisno je slijediti nekoliko savjeta kako biste odabrali najslađu:
Težina: Podignite lubenicu. Zrela lubenica sadrži oko 92% vode i 6% šećera, što je čini prilično teškom za svoju veličinu.
Boja: Obratite pažnju na donji dio lubenice. Trebao bi biti žućkast, što je znak da je lubenica sazrijevala na suncu. Ako je blijed ili neodređene boje, lubenica je prerano ubrana.
Većina ne zna što mineralna voda radi vašem tijelu: Zapanjit će vas kako zapravo djeluje
Zvuk: Kucnite po lubenici. Zrela lubenica zvuči više kao tenor nego kao bas.
Izgled: Savršena, zrela lubenica je tamno zelena i mat. Sjajna kora često znači da je manje slatka.
Ako kupujete već narezane lubenice, potražite one s tamnocrvenim mesom i što više smeđih, a što manje bijelih sjemenki. Ako je meso zrnato i odvaja se od sjemenki, to znači da se lubenica već suši.
![amanda-lins-1sOnAusmSQs-unsplash](https://klik.hr/upload/user/1280x2000/e6dfdfd2c7901a82551fa0c60ac70a02.jpg)
Trik za slatkoću
Ako se dogodi da je lubenica koju ste kupili gorka i bezukusna, rješenje je jednostavno - dodajte malo soli. Prema stručnjaku za poboljšanje okusa hrane Bobu Staki, sol učinkovito smanjuje gorčinu i pojačava slatkoću.
"Lubenica ima tri elementa okusa: slatki, kiseli i gorki; a gorčina može suzbiti slatkoću. Kada pospete malo soli na krišku lubenice, ona oslobađa slatkoću i suzbija gorčinu," objasnila je Staki.
Sljedeći put kad kupite lubenicu, sjetite se ovih savjeta kako biste uživali u njenom punom okusu i zdravstvenim prednostima.