Koliko mjehurića ima u čaši piva?
Kad, neki bi rekli neiskusno, ulijete pivo u čašu, mjehurići koji se tada talože jedan na drugoga mogu stvoriti toliko pjene da ispuni cijelu čašu.
Isprva se taj pjenasti tok čini beskrajnim, pogotovo kada se počne prelijevati iz čaše. Jeste li se ikada pitali koliko mjehurića može nastati prije nego što se pjena spusti?
Gérard Liger-Belair, sveučilišni profesor kemijske fizike na University of Reims Champagne-Ardenne Francuskoj, istraživao je ovu temu na primjeru vina te zaključio ono proizvede oko milijun mjehurića.
Nedavno je zavirio i na dno čaše piva i otkrio da ono, prije nego što pjena krestane nestajati, može maksimalno proizvesti dvostruko više mjehurića od šampanjca – do 2 milijuna mjehurića koji nastanu iz pola litre piva.
Najpopularnije piće na svijetu
Arheološki dokazi pokazuju da su ljudi počeli kuhati i piti pivo prije najmanje 5 tisuća, a vjerojatno i 13 tisuća godina.
U ovom istraživanju navodi se da je pivo "daleko najpopularnije alkoholno piće na svijetu", s globalnom proizvodnjom koja doseže gotovo 200 milijardi litara godišnje. Mjehurići i pjena važan su dio pivskog iskustva, a ovo se posebice odnosi na najpopularniju vrstu piva – lager.
Kako nastaju mjehurići?
Pivo se obično pravi od četiri sastojka – sladnih žitarica, hmelja, kvasca i vode – koji se zatim fermentiraju. Ovaj proces razgrađuje ugljikohidrate kako bi se proizveo alkohol, šećeri i ugljični dioksid (CO2). Kada se pivo puni u boce ili konzervira, dodaje se dodatni CO2, stvarajući pritisak u posudi. Nakon što se limenka ili boca piva otvore, tekućina postaje prezasićena spojem CO2, koji se zatim oslobađa u obliku sitnih mjehurića.
Za istraživanje, istraživači su odabrali pivo koje je sadržavalo 5% alkohola po volumenu, prelivši oko 250 mililitara piva na temperaturi od 6 stupnjeva Celzija u čaše od 500 mililitara. Znanstvenici su utvrdili da će na ukupan broj mjehurića piva najviše utjecati tri čimbenika: koncentracija otopljenog CO2 u čaši, volumen mjehurića i točka u kojoj pivo postaje toliko osiromašeno CO2 da se više ne mogu formirati mjehurići.
Nedostaci pivskih čaša također pomažu da mjehurići CO2 izađu iz tekućine. Otopljeni CO2 skuplja se oko pukotina širih od 1,4 mikrometra, tvoreći tako tokove mjehurića. Nadalje, istraživanje je otkrilo da mjehurići postaju sve veći kako se dižu, hvatajući još više CO2 iz piva. Sveukupno, čaša piva ovog volumena proizvela bi između 200 tisuća i 2 milijuna mjehurića.
Istraživanje je također otkrilo da su mjehurići zaslužni za intenziviranje okusa pića, kao i čaša u kojoj se ono nalazi. Ako se ispuste u idealnim uvjetima, mjehurići dodatno otvaraju okusne pupoljke, a pivo dobiva puninu okusa.
Pivska industrija mogla bi imati koristi od boljeg poznavanja mjehurića u pivu koje proizvode!