Konobarica pokazala svima trik zbog kojeg uvijek dobije veću napojnicu: 'Tako mi većina ostavi sitniš'
U nekim zemljama, poput SAD-a, davanje napojnica je uobičajeno bez obzira na uslugu, dok se u drugim, napojnica očekuje samo nakon iznimno ugodnog iskustva, kao što je primjer u Hrvatskoj.
Španjolska konobarica Rakel, poznata na TikTok-u kao ‘La Hostelera Cabreada’ ili ‘Ljuti ugostitelj’, nedavno je podijelila video u kojem otkriva svoj neobičan trik za povećanje napojnica. Prema njezinom savjetu, klijentima bi pri vraćanju kusura trebalo ponuditi više manjih kovanica, umjesto kovanice od 1 eura, što često navede goste da ostave cjelokupan iznos sitnog novca kao napojnicu.
@lahostelera Lo sabias? #hosteleria #propinasgenerosas #camarero #restaurant #risa #humor #shakira #aprendeentiktok #divertido #lahosteleracabreada ♬ El Jefe - Shakira & Fuerza Regida
'Većina ostavi sitniš'
Rakel naglašava da trik nije uvijek uspješan, jer neki gosti ipak uzmu sav novac, ali tvrdi da većina ostavi sitniš.
Komentari korisnika na njezin video pokazuju podijeljena mišljenja. Dok neki priznaju da inače ne ostavljaju napojnice, drugi kritiziraju cijelu praksu, smatrajući kako bi plaća trebala biti dostatna za pristojan život. Istovremeno, dio korisnika ističe da kvaliteta usluge značajno utječe na odluku o napojnici.
Konobari mrze kada napravite ovih nekoliko stvari: Na jedno posebno obratite pozornost
Neki komentatori također dodaju kako radije plaćaju karticom kako bi izbjegli sitan novac, dok drugi tvrde da su svjesni trika s kusurom te da će, ako žele ostaviti napojnicu, to učiniti neovisno o vrsti kusura.