Kralj začina ne daje samo dobar okus hrani već ima i skrivena svojstva: Sjajan je za zdravlje srca

Ružmarin – poznat po oštrom mirisu i pikantnom okusu – nije tek začin za pečeni krumpir ili piletinu. Njegova prava moć leži u zaštiti srca i cirkulacije.
Ova aromatična biljka obiluje antioksidansima poput karnozola i ružmarinske kiseline – tvari koje tijelo štite od upala i sprečavaju da se loš kolesterol (LDL) pretvori u opasnog neprijatelja krvnih žila. Redovito uvrštavanje ružmarina u prehranu može pomoći u očuvanju prohodnih arterija i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
U tradiciji pučke medicine, ružmarinov čaj koristi se za buđenje krvotoka i borbu protiv iscrpljenosti, dok njegovo eterično ulje u masaži pridonosi širenju krvnih žila i boljoj opskrbi tijela kisikom. Posebno je dragocjen kod kroničnog umora i niskog tlaka.

Na jedno pazite
Čajna infuzija: Prelijte čajnu žličicu osušenih listića s vrelom vodom i ostavite desetak minuta. Pijte jedan do dva puta dnevno.
Eterično ulje: Par kapi, razrijeđenih baznim uljem, umasirajte na područje prsa ili zatiljka.
Kao začin: Svježi ili osušeni ružmarin izvrstan je dodatak mesnim jelima, ribljim specijalitetima, povrću i varivima.
Otkriveno tajno čudotvorno svojstvo indijskog oraščića: Nevjerojatno utječe na ključan organ
Unatoč prirodnom porijeklu, ružmarin nije univerzalan lijek. Trudnice, dojilje, osobe s epilepsijom ili povišenim krvnim tlakom trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije česte upotrebe, osobito kada se radi o ulju ili koncentriranim pripravcima.