Krumpir ima skriveno opasno svojstvo: Može biti otrovan, a doktor otkriva kako to prepoznati
Liječnik iz Singapura, dr. Samuel Choudhury, izdao je važno upozorenje za sve ljubitelje krumpira: stariji, iznikli ili pozelenjeli krumpir može sadržavati opasni toksin koji potencijalno može biti smrtonosan. Dr. Choudhury, koji svoje savjete dijeli s više od 216.000 pratitelja na Instagramu, istaknuo je da krumpiri s izdancima i zelenim dijelovima sadrže solanin, tvar koja izaziva probavne tegobe, halucinacije, pa čak i paralizu ili smrt u težim slučajevima.
Prema njegovim riječima, solanin se najčešće nakuplja u zelenim dijelovima i izdancima krumpira koji su bili izloženi svjetlosti i vlazi tijekom jednog do dva tjedna. "Ovo nije običan krumpir," rekao je dr. Choudhury, naglašavajući kako konzumacija većih količina izniklog ili pozelenjelog krumpira može dovesti do proljeva, povraćanja, glavobolje, nepravilnog srčanog ritma, pa čak i smrti.
Mladi krumpir obožavaju svi, ali ne zna se da može biti jako opasan: Evo kada ga ne smijete jesti
Dr. Choudhury je kao primjer naveo slučaj Marije Harless iz Denvera u Coloradu, koja je nakon konzumacije pirea od starijeg krumpira doživjela simptome solaninskog trovanja. Nakon što se probudila usred noći s jakom glavoboljom i povraćanjem, završila je u hitnoj pomoći, gdje su liječnici prepoznali simptome trovanja solaninom. „U jednom slučaju, trovanje je uzrokovalo smrt dviju osoba iz obitelji od sedam članova," upozorio je dr. Choudhury i dodao: "Ako vidite izrasline ili zelene dijelove, najbolje je krumpire baciti ili kompostirati."
Koncentriran je ispod kore
Krumpiri koji nisu pohranjeni u tamnim, suhim uvjetima s vremenom postaju zeleni i puštaju izrasline, objašnjava dr. Choudhury. Naime, ako su krumpiri izloženi toplini, svjetlosti ili vlazi, njihovi "očnjaci" počinju rasti, što potiče povećanje razine solanina.
Procjena toksične doze solanina varira, no Europska agencija za sigurnost hrane navodi da se toksičnost javlja s oko 1 mg solanina po kilogramu tjelesne težine. Za blaži slučaj trovanja, uklanjanje izdanaka i guljenje krumpira može pomoći, jer je solanin najviše koncentriran ispod kore.
Za dužu svježinu i sigurnost, preporuka je da se krumpir čuva na tamnom, blago hladnom mjestu, koje je toplije od hladnjaka, ali dovoljno suho da spriječi izrastanje i promjenu boje.