Liječnica otkrila koji je doručak najzdravija opcija: 'Nisu vam potrebni ni kakvi dodaci'
Da bismo održavali zdravlje crijeva, važno je obratiti pažnju na prehranu. Gastroenterologinja dr. Caroline Soyka preporučuje doručak koji podržava zdravlje crijeva, a koji često konzumira i sama.
Njen omiljeni doručak uključuje jaja i kefir. Ove namirnice bogate su proteinima i zdravim probioticima, što je ključno za diverzifikaciju crijevnog mikrobioma i općenito zdravlje crijeva. Kefir je prirodno fermentirana hrana koja pruža obilje probiotika, dok su jaja bogat izvor proteina, omega-3 masnih kiselina te vitamina B i D.
'Dobivate sve'
"Ljudi bi trebali dobiti dovoljno prebiotika i probiotika iz prehrane, bez potrebe za dodacima. Ključ je konzumiranje prirodne, neprerađene hrane i uključivanje fermentirane hrane", pojašnjava.
Dr. Soyka naglašava važnost konzumiranja prirodne, neprerađene hrane kako bi se osiguralo dovoljno prebiotika i probiotika u prehrani. Ona također ističe da jaja, zbog svoje nutritivne vrijednosti i raznovrsnosti pripreme, predstavljaju izvrstan izvor proteina za početak dana.