Liječnik upozorava na hranu koja izaziva niz bolesti: 'Ne morate ju izbaciti, ali na ovo pazite'
Istraživanje je obuhvatilo više od 100.000 zdravstvenih radnika u Sjedinjenim Državama koji nisu imali povijest raka, kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa. Tijekom razdoblja od 1986. do 2018. godine, sudionici su redovito davali informacije o svom zdravlju i prehrambenim navikama.
Grupa koja je konzumirala najmanje prerađene hrane prosječno je jela oko tri porcije dnevno, dok je najviša konzumacija bila prosječno sedam porcija dnevno, pokazuje studija objavljena u časopisu BMJ. Osobe koje su konzumirale najviše prerađene hrane imale su 4 posto veći rizik od smrti zbog bilo kojeg uzroka, uključujući 9 posto veći rizik od neurodegenerativnih smrti.
Dr. Mingjang Song, izvanredni profesor kliničke epidemiologije i prehrambene medicine na Harvardskoj školi javnog zdravlja, opisao je vezu između prerađene hrane i potencijalnih uzroka bolesti kao "umjerenu", ističući da veza nije jednako snažna za sve vrste ultraprerađene hrane.
Ne morate skroz izbaciti tu hranu
Što se tiče izbacivanja ultraprerađene hrane iz prehrane, dr. Song ne bi nužno preporučio potpunu eliminaciju jer ta kategorija hrane uključuje raznovrsne proizvode. Savjetuje izbjegavanje ili ograničavanje konzumacije određenih vrsta ultraprerađene hrane poput prerađenog mesa, zaslađenih pića i potencijalno umjetno zaslađenih pića.
Ishrana je ključna za smanjenje rizika od smrti, ističu istraživači. Ako se održava općenito zdrava prehrana bogata šarenim voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama, nema potrebe za pretjeranom zabrinutošću. Važno je birati hranu s niskim udjelom aditiva i voditi računa o nutritivnom sadržaju ultraprerađene hrane koju konzumiramo.