Svi mitovi i zablude o medu - sigurno i vi vjerujete u pokoji!

Med je jedna od zdravih i pristupačnih zamjena za šećer. Kako bi se ova tvrdnja dokazala i med popularizirao, nekoliko je mitova postalo uvriježena istina u glavama mnogih ljudi. Prijeđimo na temu i razbijmo sve mitove o medu!
1. Sve pčele proizvode med
Mnogi ljudi ne znaju da postoji velik broj različitih vrsta pčela. Također, smatraju da sve pčele mogu proizvoditi med za konzumaciju, ali to zapravo nije tako. Iako sve pčele mogu proizvesti med, ne mogu ga svi proizvesti u kvaliteti koja zadovoljava standarde za ljudsku konzumaciju.
2. Pčele ne trebaju med da bi preživjele
Postoji teorija koja kaže da pčelama nije potreban med da bi preživjele. Pčele ovise o medu da bi preživjele, zato ga i proizvode, iako mi sebično mislimo da je razlog taj da ga mi možemo trošiti.
3. Med se nikad ne kvari
Nakon tri godine med je i dalje jestiv, ali u njemu raste udio hidroksimetilfurfurala koji ne smije biti viši od 40 miligrama po kilogramu meda. Čak i u idealnim uvjetima čuvanja (temperatura od 5 do 25 °C, na suhom i tamnom mjestu) ta razina postaje veća nakon tri godine. Nakon toga med je i dalje jestiv, ali je lošije kvalitete te se prema direktivi Europske unije i nacionalnom Pravilniku o medu smije upotrebljavati samo u industrijskoj proizvodnji. Ni pčelama se takav stari med ne smije dati za prihranu jer zbog visokog HMF-a ugibaju., prenosi poslovni.hr.
4. Kristalizirani med je pokvaren med
Nakon dužeg vremena, med može promijeniti teksturu, ali njegov sastav ostaje isti. Zapravo, zbog njegovog sastava dolazi do promjene teksture, ali čak i nakon kristalizacije med ostaje istoga okusa i hranjivih tvari.
Kristalizacija je prirodno svojstvo meda i svaki će se med s vremenom kristalizirati ili „ušećeriti”. Brzina kristalizacije meda ovisi o njegovoj vrsti, sadržaju šećera, peludnim zrncima, temperaturi čuvanja te o stresnim čimbenicima koje je med prošao prilikom vrcanja.
5. Med se ne smije zagrijavati jer kada se zagrije oslobađa toksine i postaje otrovan
Prirodni med pri zagrijavanju ne može ispuštati otrove i toksine jer oni nisu prisutni u njemu u startu. Ako govorimo o medu s dodatkom umjetnih sastojaka koji proizvod pretvaraju u “lažni med”, onda naravno postoji ta mogućnost.
Važno je odvojiti pojmove “nutritivne vrijednosti meda” i “baktericidna svojstva meda”. Prirodni med tijekom dugotrajnog zagrijavanja, na primjer, u pećnici prilikom pečenja, ne gubi svoju nutritivnu vrijednost, ali baktericidna svojstva da. Dakle, možete dodati med u kašu ili vrući čaj ako ih želite zasladiti.
6. Med se mora uzimati drvenom žlicom.
Prema portalu poslovni.hr, ova zabluda potječe iz vremena kad nije postojalo nehrđajuće posuđe, odnosno kad su žlice bile aluminijske. S obzirom na kiselost meda (3,5 do 5,5 pH), organske su kiseline otapale dio metala iz aluminijskih žlica, ali i aluminijskih posuda općenito. Tad se preporučivalo med grabiti drvenom žlicom da metal ne bi promijenio njegov sastav.
Danas se med čuva i skladišti u bačvama od nehrđajućeg čelika, a vrca u nehrđajućim vrcaljkama. Nehrđajući je čelik općenito preporučljiv metal u pčelarstvu, a med se može uzimati žlicom koja je izrađena od njega, što se danas smatra standardom.
7. Pjenasti med i med tamnije boje pokvareni su
Med dolazi u mnogim nijansama boja, a čak i njegova tekstura može varirati. Njegova boja nema nikakve veze s time je li pokvaren; med dolazi u različitim bojama jer dolazi iz različitih cvjetova – boja ovisi o tome iz kojeg cvijet dolazi.
8. Zaslađivači i stolni šećeri su ukusniji od meda
Oni koji vjeruju u ovo: jeste li ikada okusili pravi med? Med ne samo da je zdraviji, nego je i slađi i ima manje kalorija od šećera, tako da ćete s manje meda dobiti istu slatkoću kao sa šećerom.
Med je u osnovi isto što i šećer jer se uglavnom sastoji od glukoze i fruktoze, ali ima i hranjive tvari i vitamine koji ga čine zdravijim.
Kako prepoznati pravi med?
Nema trikova kojima bi se mogao prepoznati pravi, odnosno lažni med, ali neke su prerađevine više nego očite.
Ako, primjerice, med od kadulje ima intenzivan miris te biljke, postoji velika vjerojatnost da je proizvod nadograđen eteričnim uljima. Ovo je primjenjivo za ssav med koji po otvaranju staklenke imaju intenzivan miris koji podsjeća na eterično ulje.
Čitajte deklaracije proizvoda! Ponekad na samom proizvodu piše da je u njega dodan “umjetni” sastojak. Primjerice, kad su na medu od kadulje pod sastojcima pišu med i eterično ulje kadulje, logično je da to nije med od kadulje. Med u zelenoj, plavoj ili ljubičastoj boji također ne postoji.
Ako želite konzumirati pravi med, kupujte ga od provjerenog, lokalnog pčelara!