Mnogi ovaj obrok smatraju zdravim, liječnica tvrdi: 'Nikada to ne jedem'
Ipak, neki od tih izbora možda nisu tako dobri za naše srce kao što mislimo. Kardiolozi upozoravaju na iznenađujuće nepoželjne opcije koje možemo često konzumirati, poput granole i određenih žitarica.
Kardiologinja Melissa Tracy ističe da postoji jedna hrana koja se često smatra zdravom, a to zapravo nije slučaj.
"Osobno, izbjegavam granolu s nemasnim jogurtom. Granola može biti korisna, no često je puna masnoća i šećera. I jogurt, čak i onaj s oznakom niskog udjela masti, može sadržavati više ugljikohidrata koji se lako pretvaraju u mast, uz dodatne nezdrave sastojke," objašnjava dr. Tracy.
Ova informacija je bitna jer istraživanja pokazuju da prehrana bogata dodanim šećerima povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kako biste osigurali da vaša kombinacija jogurta i granole bude stvarno zdrava, dr. Tracy preporučuje čitanje popisa sastojaka i nutritivnih vrijednosti, te biranje proizvoda bez dodanog šećera. Umjesto toga, preporučuje dodavanje bobičastog voća kao prirodnog zaslađivača.
Veliki broj ljudi ima 'oznaku' na istom dijelu tijela: 'Postoji logično objašnjenje'
Evo i zašto
Kardiolog Sergio Waxman upozorava da su pahuljice često puni šećera.
"Žitarice koje sadrže šećer imaju minimalnu hranjivu vrijednost i mogu povećati razinu kolesterola i triglicerida," kaže on.
Objašnjava da konzumacija zašećerenih pahuljica može uzrokovati trenutni porast šećera u krvi, a zatim i nagli pad: "Ove oscilacije utječu na razine inzulina i mogu povećati rizik od dijabetesa, pretilosti, pa čak i bolesti srca," zaključuje Waxman.