Mnogi ovi namirnicu smatraju zdravom, liječnica upozorava: 'Niste svjesni koliko može biti opasna'
Endokrinologinja Armine Afonina upozorava da hrana poput riže, pšeničnog brašna i suhog voća može izazvati nagli porast šećera u krvi, što zahtijeva pažljiv pristup.
Uz klasične slatke namirnice, na šećer u krvi snažno djeluju i proizvodi s visokim glikemijskim indeksom, poput bijele riže, peciva, tjestenine i pirea. Ovi ugljikohidrati brzo se razgrađuju u tijelu, što dovodi do naglog povećanja šećera u krvi, a nakon toga i do osjećaja gladi i umora. Sličan učinak imaju i griz, čips te kukuruzne pahuljice.
Među povrćem, kuhane namirnice poput cikle, mrkve i bundeve, kao i suho voće s visokim udjelom šećera, također treba konzumirati oprezno.
Dr. Afonina preporučuje da sušeno voće konzumirate umjereno i kombinirate ga s hranom bogatom vlaknima i proteinima kako bi se smanjio nagli porast šećera u krvi.
Valja paziti
Način pripreme hrane također je važan – na primjer, pire krumpir podiže šećer brže nego pečeni krumpir, dok smeđa riža zbog visokog udjela vlakana uzrokuje sporiji porast šećera u krvi u usporedbi s bijelom rižom.
Za stabilizaciju šećera u krvi preporučuje se uravnotežena prehrana s niskoglikemijskim ugljikohidratima, proteinima i zdravim mastima te redovita tjelesna aktivnost koja poboljšava učinkovitost inzulina, ključnog hormona za regulaciju glukoze.