Mnogima omiljeno piće može povećati rizik od zaraze: Znanstvenici došli do zabrinjavajućeg otkrića
Istraživanje je pokazalo da odluka o konzumiranju 'zdravijih' bezalkoholnih piva može predstavljati opasnost od širenja opasnih bakterija.
Craft piva s niskim ili nula postotkom alkohola mogu postati plodno tlo za preživljavanje bakterija koje uzrokuju trovanje hranom, kao što su E. coli i salmonela. Nedostatak alkohola i odsutnost normalnih procesa proizvodnje piva znači da bakterije mogu preživjeti više od dva mjeseca u ovakvim pivima.
Zbog toga su istraživači sugerirali da je možda bolje držati se tradicionalnih piva, ali u umjerenim količinama, umjesto da se odlučujete za bezalkoholna piva. Dr. Ann Charles-Vegdahl sa Sveučilišta Cornell pojasnila je da je tradicionalno pivo sigurnije od patogena koji se prenose hranom zbog nekoliko zaštitnih čimbenika, uključujući koncentraciju alkohola, gorčinu od hmelja, nizak pH, visoku razinu otopljenog ugljičnog dioksida i nisku razinu kisika. Kada su ovi čimbenici odsutni ili su prisutni u nedovoljnoj mjeri, pivo postaje osjetljivo na rast patogena.
Je li bezalkoholno pivo onda zdravije?
Bezalkoholna piva često se smatraju zdravijom alternativom zbog manje štetnih učinaka koje alkohol ima na tijelo. Prekomjerno konzumiranje alkohola može povećati rizik od raznih bolesti, uključujući bolesti srca, jetre i rak. Preporuka NHS-a je da se ne konzumira više od 14 jedinica alkohola tjedno, što odgovara šest srednjih čaša vina ili šest krigli piva od 4 posto alkohola.
Najnovija studija, objavljena u časopisu Journal of Food Protection, proučila je potencijalnu opasnost koju bezalkoholna piva predstavljaju u smislu preživljavanja bakterija. Istraživači su dodali male količine pet različitih sojeva bakterija, uključujući E. coli i salmonelu, u bezalkoholna i niskoalkoholna piva.
Čovjek izbacio šećer iz prehrane na dva tjedna: 'Šestog dana dogodilo mi se nešto nevjerojatno'
Evo o čemu se radi
Piva su zatim držana na temperaturama od 4 i 14 Celzijevih stupnjeva tijekom 63 dana kako bi se vidjelo hoće li bakterije preživjeti. Rezultati su pokazali da su se bakterije razvijale u bezalkoholnom pivu na obje temperature.
Charles-Vegdahl je zaključio da ova studija ističe važnost toga da proizvođači pića moraju posvetiti pažnju održavanju sigurnosnih standarda hrane, posebno kada je riječ o proizvodnji niskoalkoholnih i bezalkoholnih piva.