Na Harvardu došli do novih strašnih saznanja o zaslađenim pićima i brzoj hrani: Opasnost je velika
Konzumacija gaziranih i umjetno zaslađenih napitaka, kao i procesuiranog mesa, može povećati rizik od srčanih bolesti, prema istraživanju koje je provelo Harvard T.H. Chan School of Public Health, a objavljeno je u prestižnom časopisu The Lancet. Istraživači su pratili prehrambene navike više od 200.000 zdravstvenih djelatnika kroz razdoblje od oko tri desetljeća kako bi utvrdili povezanost ultra-procesirane hrane (UPF) s razvojem srčanih bolesti i moždanog udara.
Ultra-procesirana hrana (UPF) čini čak 57% prehrane odraslih u SAD-u i obično sadrži višak kalorija, dodane šećere, natrij i nezdrave masti. Autori studije podijelili su UPF u deset glavnih skupina: kruh i žitarice, umaci, slatki i slani pakirani snackovi, zaslađena pića, procesuirano crveno meso, perad i riba, gotova jela, jogurt i mliječni deserti, tvrda alkoholna pića te umjetno zaslađeni napitci.
Među sudionicima, najčešće konzumirani UPF proizvodi bili su kruh i žitarice, slatki snackovi i gotova jela. Međutim, nisu svi UPF proizvodi loši. Studija je pokazala da su slani snackovi, hladne žitarice i mliječni deserti povezani s nižim rizikom od srčanih bolesti, dok su ultra-procesirani kruh i hladne žitarice bili povezani s nižim rizikom od moždanog udara.
Opasnosti od zaslađenih pića i procesuiranog mesa
Nutricionisti već dugo upozoravaju na štetne učinke slatkih gaziranih pića i procesuiranog mesa. Višak dodanog šećera može uzrokovati kroničnu upalu u srcu i krvnim žilama, kao i povećati rizik od dijabetesa. S druge strane, procesuirano meso, koje je očuvano soljenjem, sušenjem, dimljenjem ili dodavanjem kemijskih konzervansa, također nosi rizik za zdravlje. Sol može povisiti krvni tlak, dok zasićene masti podižu razinu kolesterola, što dodatno opterećuje srčano-žilni sustav.
Unatoč nekim ograničenjima studije, uključujući manjak informacija o točnim metodama proizvodnje hrane i malim brojem nebijelih sudionika, istraživači naglašavaju da bi se konzumacija gaziranih napitaka i procesuiranog mesa trebala smanjiti. Također, preporučuju pažljiviji odabir ultra-procesirane hrane na temelju njezine nutritivne kvalitete.
Ove namirnice bi trebali izbaciti iz prehrane: Na listi je omiljena hrana mnogih Hrvata
"Smanjenje sadržaja natrija, zasićenih masti, dodanih šećera i kozmetičkih aditiva koji nisu bitni za zdravlje u integralnom kruhu, hladnim žitaricama i nekim slanim snackovima moglo bi poboljšati nutritivnu vrijednost tih proizvoda u SAD-u“, zaključuju autori studije.
Ovo istraživanje naglašava važnost uravnotežene prehrane i poziva na oprez kod odabira visoko-procesirane hrane, osobito one koja sadrži puno šećera i nezdravih masnoća.