Ove namirnice bi trebali izbaciti iz prehrane: Na listi je omiljena hrana mnogih Hrvata
Brz tempo života često nas navodi na konzumaciju industrijske i nezdrave hrane te brze obroke koji ne samo da mogu rezultirati pretilošću već i ozbiljnijim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, raka, bolesti zuba i metaboličkih poremećaja.
Certificirana stručnjakinja za zdravu prehranu, Tatjana Popović, ističe tri vrste namirnica koje bismo trebali izbjegavati te pruža savjete o zdravim alternativama, piše Kurir.
Zaboravite na rafinirani šećer
Rafinirani šećer prisutan je u gotovo svim industrijskim proizvodima, često neprimjetno zbog nedovoljnog razumijevanja deklaracija. Tatjana Popović upozorava da konzumacija rafiniranog šećera može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući pretilost, demenciju i povećan rizik od raka. Preporučuje se umjesto toga konzumirati voće i prirodne zaslađivače.
Odbacite industrijske sokove
Gazirani i industrijski voćni sokovi povezani su s problemima poput bolesti zuba, povećanog rizika od srčanih bolesti te metaboličkih poremećaja, uključujući dijabetes. Tatjana Popović savjetuje ograničavanje ili potpuno isključivanje industrijskih sokova iz prehrane te prelazak na unos vode.
Bebu je odnio tornado, roditelji sumnjali na najgore: Pronašli je na vrlo bizarnom mjestu
Izbjegavajte mesne prerađevine
Mesne prerađevine poput kobasica, hrenovki, šunke i dimljenog mesa povezane su s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, raka želuca i debelog crijeva. Kao alternativa, preporučuje se konzumacija organskog mesa s roštilja ili pečenog mesa bez aditiva.