Način na koji kuhate ručak može drastično utjecati na vaše zdravlje: Posebno su na udaru pluća
Kada razmišljamo o prženju hrane, najčešće brinemo o zdravlju srca i kolesterolu. No, novo istraživanje pokazuje da popularni doručci poput prženih jaja, kobasica i slanine mogu biti ozbiljno opasni za pluća, osobito ako ih kuhate kod kuće.
Znanstvenici sa Sveučilišta British Columbia otkrili su da prženje određene hrane oslobađa iste vrste zagađivača koji su prisutni u zagađenom zraku u velikim gradovima, a koji su poznati po povećanju rizika od plućnih bolesti. Prijašnja istraživanja pokazala su da izloženost emisijama tijekom kuhanja može uzrokovati kronične bolesti među kuharima, ali ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da slični spojevi nastaju i u domaćim kuhinjama.
Istraživanje je analiziralo emisije i kemijske spojeve proizvedene prženjem uobičajenih obroka, uključujući palačinke, pržene prokulice i povrtne stir-fry kombinacije. Znanstvenici su pomoću posebnog alata zvanog impinger, koji prikuplja kemijske spojeve iz zraka, mjerili emisije nastale prženjem.
Ostaje dugo u zraku i opsan je
Prilikom analize emisija, istraživači su otkrili da se prženjem proizvode ugljični aerosoli, male čestice ili kapljice tekućine u zraku, poznati kao BrCOA. Nakon što su ti aerosoli bili izloženi svjetlu, rezultati su pokazali da su proizveli štetni spoj nazvan singlet kisik.
Singlet kisik je visoko reaktivan spoj koji može uzrokovati oštećenje pluća i doprinijeti razvoju raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Štoviše, istraživači su otkrili da singlet kisik, osim što se formira tijekom kuhanja, može ostati u zraku dugo nakon što ste pojeli, što znači da kvaliteta zraka u vašem domu može dugoročno patiti.
Zašto nikada ne smijete bacati iskorišteno ulje u odvod: Ne radite štetu samo sebi
Dok se studija usredotočila na domaće kuhinje, njezini rezultati sugeriraju da bi loše prozračen prostor mogao imati veće koncentracije ovog opasnog spoja. Da bi smanjili rizik, istraživači preporučuju korištenje ventilacijskih sustava, otvaranje prozora kako bi se osigurao svježi zrak i korištenje filtera zraka u kuhinji. Također, prženje na ulju s visokim pragom izgaranja, poput avokadovog ulja, može pomoći u smanjenju unutarnjeg zagađenja.
Iako je ovo tek početak istraživanja, važno je osvijestiti da način na koji kuhamo može imati utjecaj na naše zdravlje. Ove informacije mogu potaknuti daljnja istraživanja kako bi se dublje razumjelo kakav učinak kemijski spojevi nastali kuhanjem imaju na ljude. Studija je objavljena u časopisu Environmental Science: Atmospheres.