Od ovog jela godišnje umire 20 000 ljudi, ali se i dalje jede: Pogledajte od čega se priprema
Tradicionalno tajlandsko jelo Koi Pla uzrok je smrti za 20.000 ljudi godišnje i često se spominje u raznim znanstvenim istraživanjima.
Ovo jelo priprema se od sirove ribe koja je mljevena, uz dodatak limunovog soka, začina i bilja. Međutim, ljudi koji konzumiraju ovo jelo igraju se s vlastitim zdravljem. Naime, opasnost nije trenutna, već postupna, jer dovodi do razvoja rijetkog oblika raka žučnih kanala, poznatog kao kolangiokarcinom.
Najveći problem kod ovog jela je parazit koji se često nalazi u slatkovodnim ribama iz riječnog sliva Mekonga, gdje su ribe često inficirane. Radi se o parazitu iz skupine metilja, pljosnatih crva poznatih po parazitskom načinu života. Dugo je poznato da ovi paraziti mogu izazvati jednu od najagresivnijih vrsta raka.
Opasno jelo
Kako prenosi Oddity Central, pokrajina Isaan u Tajlandu, gdje je Koi Pla vrlo popularan, ima najveći broj prijavljenih slučajeva kolangiokarcinoma u svijetu.
Naron Khuntikeo, kirurg s tajlandskog sveučilišta Khon Kaen, proveo je detaljna istraživanja među stanovnicima te regije i otkrio da je čak 80% ljudi zaraženo metiljem. Iako se rak ne razvije kod svih, šanse za oboljenje su izuzetno velike.
Unatoč tome, lokalno stanovništvo nastavlja uživati u Koi Pla. Vjeruju da kuhanje ribe uništava njen okus i izbjegavaju razmišljati o opasnostima sve dok se simptomi ne pojave.