Omiljeno voće Hrvata ima jedno skriveno svojstvo: Snižava loši kolesterol i šećer

No, ova sočna crvena voćka ima puno ozbiljniju stranu – onu medicinsku. Prema najnovijem pregledu objavljenom u znanstvenom časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, znanstvenici sa Sveučilišta California Davis utvrdili su da jagode nisu samo ukusne, već i itekako korisne za zdravlje – osobito kada je riječ o srcu i mozgu.
Rezultati više desetaka istraživanja – točnije 47 kliničkih i 13 opservacijskih – ukazuju na to da konzumacija jagoda može značajno sniziti razinu LDL kolesterola i triglicerida.
Osim toga, smanjuju upalne procese u tijelu, koji su čest okidač za razna kardiovaskularna oboljenja. Nutricionistica i voditeljica istraživanja dr. Roberta Holt ističe da su jagode u borbi protiv kolesterola prilično učinkovite, a bonus je što istovremeno ublažavaju upale.

Hrana za mozak, ne samo za srce
Ali to nije sve – jagode pomažu i mozgu. Njihovi flavonoidi, biljni spojevi koji djeluju kao prirodni antioksidansi, štite moždane stanice od propadanja.
Time usporavaju kognitivno starenje i smanjuju rizik od razvoja demencije – bolesti koja bi, prema procjenama, mogla zahvatiti trostruko više ljudi do sredine stoljeća.
A što ako niste pri ekološki uzgojenim plodovima? Nema problema – dovoljno je oprati jagode pod mlazom hladne vode, ili još bolje, u otopini vode i octa, kako bi se isprali pesticidi i drugi ostaci s kore.