Otkriveno skriveno svojstvo indijskog oraščića: Iznimno je zdrav za ključan organ
![pexels-cottonbro-9811629 (1)](https://klik.hr/upload/user/1280x2000/1078f8d7fba5f774d1a09cbe40a966e0.jpg)
Osim što su bogati korisnim mastima, proteinima i vlaknima, oni mogu doprinijeti zdravlju srca, regulaciji tjelesne težine te očuvanju jakih kostiju. Uz to, iznimno su svestrani u kulinarstvu, pa se mogu koristiti u raznim jelima, od salata i umaka do deserata, a od njih se može napraviti i ukusan biljni maslac.
Brojna istraživanja potvrđuju da konzumacija orašastih plodova može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Indijski oraščići sadržavaju jednostruko i polinezasićene masnoće koje pomažu u regulaciji razine kolesterola u krvi. Zamjena zasićenih masnoća iz crvenog mesa i mliječnih proizvoda zdravijim mastima iz indijskih oraščića može imati pozitivan učinak na kardiovaskularno zdravlje.
Tako je jedno istraživanje pokazalo da su osobe s dijabetesom tipa 2, koje su 10% dnevnog unosa kalorija dobivale iz indijskih oraščića, imale poboljšane razine kolesterola u usporedbi s onima koje ih nisu konzumirale.
Iako su orašasti plodovi poznati po visokom kalorijskom sadržaju, studije pokazuju da tijelo ne apsorbira sve kalorije iz indijskih oraščića. Zbog prisutnosti vlakana, dio masti prolazi kroz probavni sustav bez potpune apsorpcije. Tako primjerice, iako 30 grama indijskih oraščića sadrži oko 163 kalorije, tijelo iskoristi samo oko 137 kalorija. Također, kombinacija proteina i zdravih masnoća osigurava duže osjećaj sitosti, što može pomoći u kontroliranju unosa hrane tijekom dana.
![pexels-marina-zasorina-7717492 (1)](https://klik.hr/upload/user/1280x2000/f5440ba13f4813068edbe102347ab1d1.jpg)
Iznimno važna namirnica
Oni koji paze na razinu šećera u krvi mogu imati koristi od uključivanja indijskih oraščića u prehranu. Njihov nizak udio ugljikohidrata, u kombinaciji s vlaknima, proteinima i zdravim mastima, pomaže u održavanju stabilne razine glukoze u krvi. Zamjena rafiniranih ugljikohidrata zdravim masnoćama iz orašastih plodova može biti dobra strategija za prevenciju i kontrolu dijabetesa.
Za zdravlje kostiju nije važan samo kalcij – vitamini i minerali poput magnezija, fosfora i vitamina K igraju ključnu ulogu u njihovoj snazi i otpornosti. Indijski oraščići dobar su izvor tih nutrijenata, pa mogu pomoći u održavanju koštane mase i smanjenju rizika od osteoporoze.
Indijski oraščići sadržavaju antioksidanse, uključujući polifenole i flavonoide, koji pomažu u borbi protiv upala i smanjuju oksidativni stres u tijelu. Ti spojevi mogu igrati važnu ulogu u smanjenju rizika od kroničnih bolesti, poput srčanih oboljenja i raka. Osim toga, prisutnost cinka pridonosi jačanju imunološkog sustava.
Nedaleko od Hrvatske otkriveno najveće podzemno termalno jezero: Prizori su nestvarni
Indijski oraščići nisu samo ukusna grickalica, već i nutritivno bogata namirnica koja može pružiti mnoge zdravstvene koristi. Bez obzira na to konzumirate li ih same, kao dodatak jelima ili u obliku maslaca, uključivanjem ovih orašastih plodova u prehranu možete podržati zdravlje srca, kontrolirati težinu, stabilizirati razinu šećera u krvi i osigurati važne antioksidanse za prevenciju bolesti.