Otkriveno skriveno svojstvo kikirikija: Evo zašto ga trebate konzumirati, pogotovo zimi
No, među dostupnim opcijama postoji jedna koja se ističe kao iznenađujuće korisna – kikiriki. Nutricionisti sve češće preporučuju ovu namirnicu kao odličan dodatak zimskoj prehrani, a evo i šest razloga zašto bi trebala postati dio vašeg jelovnika.
Izvor zdravih masti
Kikiriki je bogat zdravim masnoćama, osobito mononezasićenim, koje pomažu održati razinu energije i podržavaju zdravlje srca. Redovitom konzumacijom može se smanjiti razina lošeg kolesterola, što pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav.
Prirodni izvor energije
Kombinacija zdravih masti, proteina i vlakana u kikirikiju čini ga odličnim saveznikom u borbi protiv umora. Ove hranjive tvari pomažu održati stabilnu razinu energije tijekom dana, što je posebno korisno u hladnim zimskim mjesecima.
Zdravlje kože
Zimski zrak često isušuje kožu, no kikiriki, bogat niacinom (vitamin B3), pomaže u održavanju hidratacije i zdravog izgleda kože. Uz to, potiče cirkulaciju krvi, što dodatno pridonosi očuvanju prirodnog sjaja kože.
Jačanje imuniteta
Kikiriki sadrži vitamin E, snažan antioksidans koji jača imunološki sustav. Redovitom konzumacijom pomaže tijelu u borbi protiv infekcija, što je posebno važno u sezoni prehlada i gripa.
Regulacija šećera u krvi
Proteini i vlakna prisutni u kikirikiju pridonose stabilizaciji razine šećera u krvi, čineći ga odličnim međuobrokom za osobe koje paze na unos šećera ili se bore s dijabetesom.
Stručnjaci upozoravaju sve koji imaju perilice posuđa: 'Nikada ne stavljajte na ovaj program'
Podrška probavi
Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, kikiriki pomaže u održavanju zdrave probave. Posebno je koristan tijekom zimskih mjeseci, kada se često konzumira teža hrana koja može usporiti probavni sustav.
Uzimajući u obzir sve ove prednosti, kikiriki se nameće kao jednostavna, zdrava i lako dostupna opcija za hladne dane.