Otrovne supstance otkrivene u hrani koju svaki dan jedemo: 'Kontaminirano je, imamo dokaz'

Čak i kada koristimo plastičnu ambalažu točno onako kako je predviđeno – bez pretjerivanja, pogrešnog rukovanja ili nepažnje – naša hrana može postati kontaminirana mikro- i nanoplastikom. To je zaključak sveobuhvatne znanstvene analize koja je okupila podatke iz 103 neovisne studije.
Istraživanje koje je predvodila biologinja Lisa Zimmermann iz švicarske neprofitne organizacije Food Packaging Forum pokazalo je da i najobičnije radnje, poput otvaranja plastične boce vode ili rezanja namirnica na plastičnoj dasci, rezultiraju ispuštanjem mikroskopskih čestica plastike u našu prehrambenu svakodnevicu.
"Ovo je prvi sustavni dokaz da normalna i predviđena uporaba ambalaže za hranu može rezultirati kontaminacijom mikro- i nanoplastikom", izjavila je Zimmermann za CNN. "Otkrili smo da je ambalaža izravni izvor tih čestica u hrani."

Od plastičnih čepova do šalica za kavu – plastika je svuda
Problem je sveprisutan. Plastični čepovi na staklenim bocama, kutije za pizzu obložene plastikom, plastične vrećice za čaj, jednokratne šalice za kavu, pa čak i posude za podgrijavanje hrane u mikrovalnoj – svi ti predmeti, iako uobičajeni, ispuštaju mikroplastiku u hranu.
Čak i ponovno korištene posude od plastike, poput melaminskih zdjelica, s vremenom postaju sve opasniji izvor kontaminacije. Studije su pokazale da se količina mikroplastike koju ispuštaju povećava sa svakim pranjem, što sugerira da ponavljano zagrijavanje i trenje dodatno ubrzavaju razgradnju plastike.
Mikroplastika u svemu – od hrane do ljudske posteljice
Mikroplastika su čestice koje su toliko male da ih ne možemo vidjeti golim okom, ali mogu dospjeti u svaki aspekt našeg okoliša – i organizma. Dosad su pronađene u ljudskoj krvi, posteljici pa čak i u svakom većem organu kod miševa, uključujući fetuse.
Posebno zabrinjava to što još uvijek ne znamo puni utjecaj mikroplastike na zdravlje. Jedna prošlogodišnja studija, primjerice, otkrila je da osobe s povišenom razinom mikroplastike u karotidnim arterijama imaju veći rizik od smrti zbog srčanog ili moždanog udara, piše Science Alert.

Ultra-prerađena hrana = više mikroplastike
Analizom 600 podataka iz spomenutih 103 studije, istraživači su otkrili da čak 96 posto testiranih prehrambenih ambalaža i posuda otpušta mikroplastiku. Stvorili su i javnu, pretraživu bazu podataka koja omogućuje pregled različitih materijala, od boca do bočica za bebe.
Istraživanje također potvrđuje da ultra-prerađena hrana sadrži više mikroplastike nego minimalno prerađena. Razlog je jasan – više faza proizvodnje znači veću izloženost plastičnim uređajima i strojevima.

Vrijeme je za promjenu: plastika možda više šteti nego što koristi
"Naše istraživanje pokazuje da pod normalnim i predvidivim uvjetima uporabe, plastična ambalaža za hranu može ispuštati mikro- i nanoplastiku u hranu", pišu autori studije.
"Doprinos plastične ambalaže ljudskoj izloženosti mikroplastici još uvijek nije potpuno razjašnjen, ali svakako zaslužuje daljnje istraživanje."
Zaključak znanstvenika je jasan: iako je plastika praktična i jeftina, njezina trajnost ne znači i sigurnost. Upravo suprotno – njezino drobljenje u mikroskopske čestice moglo bi postati jedno od ključnih zdravstvenih pitanja budućnosti.
S obzirom na sve navedeno, stručnjaci pozivaju na oprezniji pristup i smanjenje upotrebe plastike u prehrambenom lancu, barem dok ne bude više podataka o dugoročnim posljedicama.
Što možete učiniti?
Za početak, razmislite o zamjeni: Plastičnih daski za rezanje drvenima ili staklenima. Plastičnih posuda za mikrovalnu keramičkima. Plastičnih boca onima od nehrđajućeg čelika
Svaki korak u smjeru smanjenja izloženosti plastici u prehrani – koliko god malen bio – dugoročno može imati značajan utjecaj na vaše zdravlje.