Ova voća i povrća imaju najviše pesticida u sebi u 2024. godini: Neke konzumiramo svaki dan
Kada birate svježe voće i povrće, bitno je imati na umu da neki od tih proizvoda mogu sadržavati određene količine pesticida. Nedavno izvješće organizacije Environmental Working Group (EWG) otkrilo je da je čak 75% uzoraka neorganskog svježeg voća i povrća u 2024. godini sadržavalo pesticide, a neki od njih imali su posebno visoke razine.
Ovi novi podaci dio su godišnjeg izvješća o pesticidima u proizvodima koje EWG objavljuje kao vodič za potrošače. Ove godine, izvješće se temeljilo na testovima više od 47.000 uzoraka 46 različitih voća i povrća koje su proveli Ministarstvo poljoprivrede i Američka agencija za hranu i lijekove.
EWG je koristio ove podatke kako bi sastavio popis voća i povrća s najvišim razinama potencijalno štetnih pesticida, poznat kao "Dirty Dozen". Na ovom popisu nalaze se jagode, špinat, lisnato povrće poput kelja, raštike i gorušice, grožđe, breskve, kruške, nektarine, jabuke, ljute paprike, trešnje, borovnice i mahune.
Gdje ih je najviše
Otkriveno je ukupno 209 pesticida na uzorcima voća i povrća, pri čemu je najveća raznolikost pesticida pronađena u kelju, raštiki i gorušici, kao i paprici i ljutim papričicama.
EWG ističe da su potrebne dodatne studije kako bi se u potpunosti razumjelo kakav je rizik od izloženosti ovim kemikalijama. Vlada također dopušta određene razine pesticida na hrani u SAD-u, ali novi podaci mogu biti koristan izvor informacija za potrošače koji žele biti svjesni koje voće i povrće sadrži posebno visoke razine pesticida.
Srećom, EWG objavljuje i popis "Clean 15" voća i povrća s najnižim razinama pesticida, među kojima su avokado, kukuruz šećerac, ananas, luk, papaja, slatki grašak, šparoge, dinja, kivi, kupus, lubenica, gljive, mango, slatki krumpir i mrkva.
EWG preporučuje potrošačima da, ako je moguće, biraju organske verzije proizvoda s visokim razinama pesticida te da jedu dovoljno svježeg voća i povrća, bez obzira na to jesu li organski ili konvencionalno uzgojeni. Zdravstvene dobrobiti konzumiranja svježih proizvoda nadmašuju rizike od izloženosti pesticidima, zaključuje EWG.