Ova vrsta posuđa je vrlo opasna, čak i toksična, a koriste ga gotovo svi: 'Sadrži opasne kemikalije'

Crno plastično posuđe, popularno zbog svoje estetike i česte upotrebe u kuhinjama diljem svijeta, moglo bi skrivati ozbiljnu prijetnju zdravlju. Novo istraživanje provedeno u suradnji organizacije Toxic-Free Future i amsterdamskog Instituta za život i okoliš, objavljeno u znanstvenom časopisu Chemosphere, otkriva da brojni crni plastični proizvodi sadrže visoke razine usporivača plamena – kemikalija koje se povezuju s rakom, hormonalnim poremećajima i neurotoksičnim učinkom.
U sklopu istraživanja analizirana su 203 crna plastična predmeta, pri čemu je čak 85% njih sadržavalo opasne koncentracije kemikalija koje inače služe za zaštitu elektroničkih uređaja poput televizora i mobitela od zapaljenja. Kako objašnjava Megan Liu, koautorica studije, ove tvari ulaze u kućanstva putem recikliranih elektroničkih komponenti koje se koriste za proizvodnju kuhinjskog posuđa.
“Ove opasne kemikalije nikada nisu trebale završiti u našim kućanstvima, ali kroz procese recikliranja postale su dio našeg svakodnevnog života,” upozorila je Liu, a prenosi New York Post.
Elektronički otpad u vašoj kuhinji
Problem nastaje kada plastika iz elektroničkog otpada, koja je u svom izvornom obliku bila tretirana usporivačima plamena, završi u predmetima za domaćinstvo i pripremu hrane, gdje zaštita od vatre nije potrebna. Takva neopravdana prisutnost potencijalno opasnih tvari dovodi do nepotrebne izloženosti, posebno kod žena u generativnoj dobi i djece, upozoravaju znanstvenici.
Istraživanje nije imenovalo konkretne brendove, no najveće koncentracije štetnih kemikalija otkrivene su u proizvodima poput kuhinjskih lopatica, pladnjeva za sushi i čak nakitu od crne plastike. Među detektiranim spojevima bila je i dekaBDE – nekada široko korišten usporivač plamena, danas zabranjen, ali i dalje prisutan u recikliranim materijalima.

Recikliranje da, ali ne pod svaku cijenu
Profesorica Heather Stapleton s američkog Duke sveučilišta upozorava da, iako je recikliranje važno, ne smije se provoditi nauštrb sigurnosti i zdravlja ljudi. “Ne smijemo povećavati rizike izlaganja toksičnim tvarima pod izlikom održivosti,” upozorava Stapleton.
Stručnjaci pozivaju na postupno izbacivanje crnog plastičnog posuđa iz upotrebe, posebice ako nije jasno naznačen sastav materijala. Jamie Alan, toksikologinja sa Državnog sveučilišta Michigan, savjetuje da se takvo posuđe ne koristi za pripremu hrane na visokim temperaturama te da se odmah odbaci ako dođe do topljenja ili izobličenja plastike.
Za sigurniju pripremu hrane preporučuje se korištenje:
metalnog posuđa – najotpornije na toplinu i najlakše za održavanje,
drvenih kuhinjskih pomagala – prirodna i sigurna alternativa, iako zahtijevaju pažljivije čišćenje,
keramičkih proizvoda – pogodni za nisku i srednju temperaturu, ali osjetljiviji na udarce.