Ovako biste trebali spremati jaja!

Jaja su globalno korišten sastojak. Bilo da se radi o omletu sa slaninom i sirom, kajgani na tostu, pečenom jajetu na vrhu sočnog burgera ili običnom kuhanom, sjajan su obrok i izvor proteina. Međutim, morate biti oprezni kada skladištite jaja, bez obzira na to jesu li domaća ili kupljena u trgovini, jer se kvare lako, a nikako ne želite pojesti pokvareno jaje.
Opasnost koju nose nepravilno čuvana jaja
Jaja, osim što su ukusna, bogata su lipidima, proteinima, mineralima i vitaminima. Sadržaj bjelančevina jednako je podijeljen na žumanjak i bjelanjak, međutim, samo žumanjak sadrži lipide, minerale i vitamine (osobito vitamin C).
Jaja su toliko hranjiva da ih i naši mikroskopski prijatelji, bakterije, vole. Od potencijalno stotina bakterija koje bi se mogle naći u jajetu, ona na koju prvenstveno moramo biti oprezni je Salmonella enteritidis, bakterija koja može uzrokovati trovanje hranom.
Pilići polažu jaja kroz otvor koji se zove kloaka, što je ekvivalent našem anusu. To je također isti otvor koji koriste za kakanje i mokrenje. Vrste salmonele nalaze se u pilećem izmetu i reproduktivnom traktu kokoši. Zbog toga jaja mogu doći u kontakt sa salmonelom dok ona prolazi kroz kloaku ili iz pilećih izmeta koji se nalaze u gnijezdu.
Ljuske jaja su također porozne kako bi omogućile kisiku iz okoline da prođe do embrija bebe unutar ljuske. Ove bakterije također mogu prodrijeti u pore i inficirati unutarnje slojeve jajeta. Zato je sigurnije uvijek kuhati jaja prije nego što ih pojedete.
Ipak, nemojte se uznemiriti jer se sva jaja temeljito operu i dezinficiraju prije pakiranja i prodaje. Postoje strogi propisi o hrani i sigurnosti kojih se prodavači jaja moraju pridržavati. Međutim, ovaj proces pranja slabi zaštitni omotač ljuske jajeta. Nakon pranja jaja mogu biti bez bakterija, ali su još uvijek podložna budućim bakterijskim invazijama.
Proces prije konzumacije jaja
Ako kupujete neoprana jaja koja putuju od farme do stola ili ih sami uzgajate, ne zaboravite ih oprati tekućom toplom vodom (najmanje 10°C viša od temperature jaja) prije nego što ih spremite u frižider ili upotrijebite.
Međutim, pranje nije dovoljno. Pranje može isprati bakterije koje se nalazi na ljusci, ali ne i one u porama ljuske jajeta. Njih se posebno teško riješiti. Zato se preporučuje da jaja čuvate u frižideru.
Zašto hlađenje pomaže? Bakterije ne vole hladnoću i ne mogu se razmnožavati kada je hladno jer koriste svu svoju energiju da ostanu tople, umjesto da rastu i množe se.
Prosječna temperatura hladnjaka je 4°C. Istraživanja su pokazala da skladištenje jaja na 4°C inhibira rast salmonele, ali i drugih bakterija koje kvare hranu poput E.coli, a koje ne rastu na tako niskim temperaturama.
Dakle, ako bilo koja bakterija dođe u kontakt s ljuskom jajeta, neće rasti i zaraziti jaja ako se čuvaju u hladnjaku. S druge strane, jaja koja se drže na otvorenom povoljnija su za rast bakterija. To je za njih ugodnija temperatura.
Također, pazite na rok trajanja! A ako želite da vam jaja budu dobre kvalitete što duže, nakon što ih kupite što prije ih spremite u hladnjak i držite ih u unutrašnjosti hladnjaka.