Ovih 10 vrsta hrane će uskoro izumrijeti: Hrvati neke od njih i dalje obožavaju

Generacija Z, često na meti kritika zbog ponašanja koje neki nazivaju "tiho napuštanje" posla ili izbjegavanje socijalnih interakcija poput razgovora s konobarima, sada se našla u fokusu zbog još jedne navike — sve izraženijeg odbacivanja određenih namirnica. Najnovije istraživanje otkrilo je kako mladi Britanci, rođeni između sredine 1990-ih i ranih 2010-ih, ne skrivaju gađenje prema nekim klasičnim jelima, zbog čega bi neka od njih mogla uskoro potpuno nestati s britanskih tanjura.
Džigerica najnepoželjnija — trećina Gen Z je ne podnosi
Istraživanje koje je proveo poznati TV domaćin Fred Sirieix, u suradnji s brendom Boursin plant-based, pokazalo je da je upravo džigerica najomraženija među britanskom mladeži. Čak 35 posto pripadnika Generacije Z izjavilo je da nikada ne bi konzumirali ovo jelo. Plavi sir zauzima drugo mjesto s 32 posto odbijanja, dok inćune izbjegava njih 30 posto.
Popis neželjenih namirnica nastavlja se s crnim pudingom (29 %), škampima (26 %), pačetinom (25 %) i tofuom (23 %). Zanimljivo, isti postotak – 23 % – odnosi se i na gljive i masline, koje su također na crnoj listi mladih konzumenata. Plant-based sirevi također nisu po volji mlađim generacijama – 21 posto izjavilo je da ih ne bi ni kušali.

Predrasude umjesto okusa
Sirieix, koji je rezultate ankete predstavio u ime biljnog brenda Boursin, poručio je: „Britanci tvrde da s oduševljenjem prihvaćaju kulinarske trendove i globalne okuse, ali su zapravo vrlo pristrani prema određenim namirnicama. Upravo su te predrasude najveća prepreka otkrivanju novih okusa.“ Dodao je kako su mnogi sudionici bili uvjereni da mogu razlikovati biljni sir od mliječnog, ali ih je „okus nadmudrio“ kada su ih testirali u slijepoj degustaciji.
Prema rezultatima ankete u kojoj je sudjelovalo 2.000 odraslih Britanaca, čak šest od deset ispitanika reklo je da su skloni odbacivanju hrane i prije nego što su je uopće kušali. Sirieix zato poziva na otvorenost: „Postoji cijeli svijet okusa koji samo čeka da ga istražite – ako ste dovoljno hrabri. Čak i sastojci koje ste ranije odbacili mogu vas iznenaditi ako su pripremljeni na pravi način. Dajte šansu okusu da govori.“

Tradicionalna britanska jela pred izumiranjem
Ovo istraživanje dolazi u vrijeme kada su rezultati druge studije upozorili da bi neka od kultnih britanskih jela mogla potpuno nestati u narednih nekoliko godina. Proizvođač kuhinjskih aparata Ninja proveo je zasebnu anketu, također među 2.000 ispitanika, i pratio online pretrage tradicionalnih britanskih recepata kako bi procijenili što Britanci sve manje pripremaju.
Na temelju dobivenih podataka, smatraju da će Glamorganska kobasica, popularno vegetarijansko jelo iz Walesa, prva nestati – i to već u studenom 2025. godine. Drugo tradicionalno velško jelo, tatws pum munud (ili "krumpir na pet minuta"), gotovo sigurno će se prestati pripremati do kraja ove godine.
Pan haggerty, pečeno jelo od krumpira, luka i sira podrijetlom iz sjeveroistočne Engleske, nestat će do ljeta 2026., a čak ni legendarni shepherd’s pie – jelo koje potječe iz sjeverne Engleske i Irske krajem 18. stoljeća – nije siguran: predviđa mu se izumiranje do lipnja 2027.
Popis je na koncu sljedeći: Jetrica (35%), Plavi sir (32%), Inćuni (30%), Crni puding (29%), Kozice (26%), Patka (25%), Tofu (23%), Gljive (23%), Masline (23%), Biljni sir (21%).