Ovo je najzdraviji doručak za vaše tijelo: Ne bi vam škodilo da ga svakodnevno konzumirate

Osim što je povoljna za zdravlje srca, analiza istraživanja iz 2021. potvrdila je da konzumacija više od 5,7 grama zobenih proizvoda dnevno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Zob je izuzetno bogata vlaknima, posebno beta glukanima i vlaknima koja dokazano snižavaju razinu kolesterola. Također, obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima, a uz to je i vrlo zasitna hrana koja pruža važne hranjive tvari. Zob je također izvrsna za zdravlje srca i može biti koristan dodatak prehrani svakog pojedinca.
Započinjanje dana s porcijom zobenih pahuljica donosi više od samo sitosti; zob je korisna za zdravlje srca, dijabetes tipa 2 i crijeva. Iako se često povezuje s ugljikohidratima, zob sadrži i proteine, masti, vlakna, vitamine, minerale i fenole (biljne spojeve). Zoben proizvod je pristupačan i lako dostupan, a najpoznatiji je po svojoj sposobnosti snižavanja kolesterola.
Sjajan doručak
Dokazi sugeriraju da redovita konzumacija zobi, zahvaljujući beta glukanima u vlaknima, može smanjiti razinu kolesterola. Ova vlakna šalju signale jetri da iz krvi ukloni LDL (loši) kolesterol, veže ga i eliminira iz tijela zajedno s vlaknima.
Osim toga, istraživanje provedeno na 50.000 odraslih Danaca otkrilo je da redovita konzumacija zobi i raži smanjuje rizik od srčanih udara. Dodatno, zob je pokazala sposobnost smanjenja rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, što je potvrdila meta-analiza iz 2021. objavljena u časopisu Nutrients, sugerirajući da konzumacija više od 5,7 grama zobenih proizvoda dnevno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Standardna porcija zobi iznosi 40 grama ili pola šalice, što znači da je konzumiranje samo jedne takve porcije dnevno dovoljno da potencijalno smanjite rizik od dijabetesa.
Na kraju, zob je odličan izvor vlakana, ključnih za održavanje redovite probave i prevenciju zatvora. Unos vlakana također je ključan za zdravlje crijeva, a pregled istraživanja iz 2021. ukazuje da konzumacija zobi, kako kod zdravih osoba tako i kod osoba s celijakijom, promiče rast korisnih bakterija, piše Today.