Ovo podcijenjeno povrće mnogi nazivaju sirotinjskim, a zapravo smanjuje rizik od opasne bolesti
Može se konzumirati i korijen i lišće, a dostupna je u nekoliko boja, uključujući bijelu, crnu i crvenu. Iako izvana može izgledati različito, unutrašnjost repe uvijek je žuta ili bijela, bez obzira na vrstu. Najčešće sorte su bijele i crne.
Ovo povrće obogaćuje naš organizam mnogim korisnim tvarima, kao što su vitamini B, C i K, te minerali poput kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija. Također, bogato je vlaknima, antioksidansima i proteinima. Repa svojim blagim, osvježavajućim okusom podsjeća na rotkvicu, a može se jesti sirova ili pripremljena kuhanjem, pečenjem ili prženjem. Idealan je dodatak raznim salatama i jelima, a pritom ima izuzetno nisku kalorijsku vrijednost – samo 28 kcal na 100 grama.
Sjajna namirnica
Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija repe može smanjiti rizik od mnogih ozbiljnih bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca i neurodegenerativne poremećaje. Antioksidansi u repi štite organizam, dok vlakna poboljšavaju probavu i doprinose osjećaju sitosti, smanjujući razinu kolesterola i šećera u krvi. Zbog visokog sadržaja kalija, repa ima pozitivan učinak na zdravlje srca i jetre.
Osim toga, repa ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva, što pomaže u borbi protiv sezonskih infekcija. Iako je izuzetno zdrava, osobe s čirom na želucu ili dvanaesniku trebaju izbjegavati konzumaciju repe, jer može pogoršati njihove simptome. Isto tako, repa nije preporučljiva za osobe s bolestima srca, bubrega ili štitnjače, zbog mogućih interakcija s lijekovima.
Studentici na račun slučajno sjelo gotovo milijun eura: Krenula je trošiti i uslijedio je kaos
Za one koji ne mogu konzumirati repu zbog zdravstvenih razloga, ekstrakt repe u kozmetici može biti koristan u borbi protiv masne kose i prhuti.