Ovo su najzdravija ulja za kuhanje i za jelo!

U nastavku vam donosimo pregled najpoznatijih ulja koja se koriste u kuhinju te njihove prednosti i nedostatke.
Maslinovo ulje
Nutricionisti i kuhari slažu se da je maslinovo ulje jedno od najzdravijih ulja, a uz to je i ulje koje se može koristiti za najviše različitih stvari. Kod maslinovog je ulja najvažnije da je ekstra djevičansko jer ta oznaka podrazumijeva da ulje nije rafinirano i zbog toga je vrlo kvalitetno. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži veliku količinu mononezasićenih masti i nešto polinezasićenih masnih kiselina za što su brojna istraživanja dokazala kako doprinosi boljem zdravlju srca. Maslinovo ulje ima nižu točku gorenja u usporedbi s drugim uljima pa je zbog toga najbolje za kuhanje na niskoj i srednjoj temperaturi.
Kokosovo ulje
Mišljenja oko kokosovog ulja su podijeljena. Neki smatraju kako bi ga trebalo u potpunosti izbaciti iz prehrane dok drugi zagovaraju umjereno korištenje. Do polarizacije mišljenja došlo je zbog toga što je u kokosovom ulju veliki udio zasićenih masti. Neka istraživanja preporučuju zamjenu hrane bogate zasićenim mastima zdravijim opcijama kako bi se snizila razina kolesterola u krvi. Ipak, postoji sve više istraživanja koja pokazuju kako konzumacija zasićenih masti ne mora nužno biti štetna za zdravlje. Dakle, kokosovo ulje može biti zdravo ako ga se koristi umjerno, a preporučljivo ga je koristiti kada kuhate jela koja je potrebno pripremiti na višim temperaturama ili kada pržite hranu. U takvim je slučajevima kokosovo ulje najbolja opcija.
Biljna ulja
Izraz „biljno ulje“ koristi se za sva ulja koja dolaze iz prirodnih izvora. Većina biljnih ulja na tržištu mješavina je ulja uljane repice, kukuruza, soje, palme i suncokreta. Biljna su ulja uvijek prerađena što znači da im nedostaje hranjivih tvari, a često su i bezukusna. Stručnjaci savjetuju korištenje maslinovog ulja umjesto prerađenih, biljnih ulja.
Ulje uljane repice
Kao što i samo ime govori ovo se ulje dobiva iz uljane repice i sadrži dovoljnu količinu mononezasićenih masti kao i polinezasićenih masti. Od svih ulja ovo ulje ima najmanje zasićenih masti i pogodno je za kuhanje na visokim temperaturama.
Ulje avokada
Ulje avokada odličan je izbor. Nerafinirano je poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ali ima višu točku gorenja što znači da se može koristiti za kuhanje na višoj temperaturi i za prženje. Ulje avokada sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline i vitamin E. Najveća je mana ovoga ulja što je skupo u usporedbi s drugim uljima.
Suncokretovo ulje
Ovo je ulje bogato vitaminom E; jedna žlica sadrži 28% dnevnog preporučenog unosa hranjivih tvari. Međutim, suncokretovo ulje sadrži puno omega-6 masnih kiselina. Tijelo ih treba, ali smatra se da omega-6 djeluju proupalno, dok su omega-3 protuupalne. Konzumiranje previše omega-6 bez konzumacije omega-3 može dovesti do upala u tijelu, stoga je umjerenost ključna.