Ovo voće je nevjerojatno dobro za vaše tijelo: Počet ćete ga više koristiti kada vidite koliko je zdravo

Iako nije široko poznat, tamarind je bogat šećerom, vitaminom B i kalcijem te donosi brojne zdravstvene koristi.
Tamarind je voće porijeklom iz Afrike, raste samoniklo u tropskim područjima i uzgaja se u Aziji, Australiji i Meksiku. Plodovi izgledaju kao mahune s pulpom oko sjemenki. Koristi se u raznim kuhinjama za pripremu jela, pića i umaka (Worcestershire). Često se koristi kao pasta i može se naći u trgovinama sa zdravom hranom ili azijskim namirnicama.
U tradicionalnoj medicini, tamarind se koristi za liječenje proljeva, konstipacije, vrućice i ulkusa. Također ima protuupalna svojstva koja pomažu u zaštiti srca, borbi protiv dijabetesa i karcinoma.
Dio je popularnog umaka
Bogat je antioksidansima koji jačaju imunološki sustav i smanjuju oksidativni stres. Također, istraživanja su pokazala da tamarind može imati antikancerogeno djelovanje, usporavajući napredak određenih tipova karcinoma.
Tamarind može smanjiti razinu "lošeg" LDL kolesterola i povećati "dobri" HDL kolesterol, čime smanjuje rizik od srčanih bolesti. Također se povezuje s pozitivnim učincima na regulaciju šećera u krvi i zaštitu jetre.
Osim toga, tamarind ima antibakterijska svojstva koja su korisna za borbu protiv mikroorganizama.
U zaključku, iako manje poznato, tamarind je voće koje pruža mnoge zdravstvene prednosti i koristi se u različitim kuhinjama i tradicionalnoj medicini.