Pojeo je 720 jaja u mjesec dana i šokirao sve rezultatima eksperimenta: Doživio je veliki pad
![pexels-monserratsoldu-600615](https://klik.hr/upload/user/1280x2000/e5c2499d2004927f9cb5d2fb248937b1.jpg)
Već desetljećima se vodi rasprava o tome kako konzumacija velikih količina jaja utječe na zdravlje, posebno na razinu kolesterola. Dok su neka istraživanja sugerirala da prehrana bogata jajima može povisiti LDL kolesterol, poznat i kao "loš kolesterol", nova saznanja pokazuju da bi učinak mogao biti daleko složeniji.
YouTuber i doktor znanosti Nick Norwitz odlučio je provesti ekstremni eksperiment – konzumirao je 24 jaja dnevno tijekom mjesec dana, što ukupno iznosi 720 jaja. Cilj? Testirati kako će to utjecati na njegovu razinu kolesterola. Rezultati su, blago rečeno, iznenađujući.
Eksperiment: 133.200 mg kolesterola u 30 dana
Norwitz je na svom YouTube kanalu objavio detaljan prikaz eksperimenta, napominjući da je unosom 720 jaja u jednom mjesecu unio 133.200 mg kolesterola.
No, unatoč tolikoj količini, hipotetizirao je da mu razina kolesterola neće porasti, a posebno ga je zanimalo kako će to utjecati na LDL kolesterol.
Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), LDL kolesterol je problematičan jer "čini većinu kolesterola u tijelu, a visoke razine povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara". Dakle, kako je njegovo tijelo reagiralo na golemu količinu jaja?
Pad LDL kolesterola umjesto rasta
Iako bi se mnogi kladili da će konzumacija gotovo 1.000 jaja u 30 dana povisiti kolesterol, Norwitz je došao do potpuno suprotnog rezultata.
"Iako mi se prehrambeni unos kolesterola više nego dvadeseterostruko povećao, moj LDL kolesterol zapravo je pao za 2% tijekom prvih dva tjedna," objasnio je.
Još nevjerojatnije, tijekom drugih dva tjedna, LDL kolesterol je pao za dodatnih 18%.
Zašto se to dogodilo?
Norwitz je objasnio znanstvenu pozadinu ovog fenomena: "Kada jedete kolesterol, on se veže na receptore u stanicama crijeva, što stimulira otpuštanje hormona zvanog holecistokinin. Taj hormon potom aktivira receptor u jetri nazvan GPR1 146, koji inhibira endogenu sintezu kolesterola u jetri, čime se održava ravnoteža u tijelu."
Drugim riječima, tijelo je reagiralo na povećani unos kolesterola tako što je prirodno smanjilo vlastitu proizvodnju kolesterola, održavajući ravnotežu. No, tu priča ne staje.
Tijekom posljednja dva tjedna eksperimenta, Norwitz je dodao više ugljikohidrata u prehranu, što je rezultiralo dodatnim smanjenjem LDL kolesterola. Naime, kombinacija ugljikohidrata i voća pomogla je tijelu bolje regulirati kolesterol.
Jaja možda nisu neprijatelj
Norwitzov eksperiment postavlja zanimljivo pitanje o ulozi jaja u prehrani i utjecaju na kolesterol. Iako su jaja dugo bila na lošem glasu zbog visoke razine kolesterola, čini se da organizam ima vlastite mehanizme kojima održava ravnotežu.
Ipak, prije nego što se odlučite na sličan izazov i krenete konzumirati dva kartona jaja dnevno, valja imati na umu da se tijelo svakog pojedinca može drugačije prilagoditi. Što mislite o ovom eksperimentu? Biste li probali nešto slično?