Doktor otkrio koje lijekove nikada ne smijete uzimati s ovim voćem: 'Posljedice mogu biti toksične'
![pexels-erikscheel-95425](https://klik.hr/upload/user/1280x2000/ed188112b6dd87bd2001a6d3cca485d8.jpg)
Iako je poznat po brojnim zdravstvenim prednostima, grejp može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik za milijune ljudi koji uzimaju određene lijekove. Stručnjaci upozoravaju da ovo voće može izazvati potencijalno smrtonosno zatajenje organa kod pacijenata koji se liječe od visokog kolesterola, nepravilnog rada srca i drugih medicinskih stanja.
Dr. Xand van Tulleken, stalni medicinski stručnjak na BBC Morning Live, upozorio je da osobe koje redovito uzimaju lijekove trebaju biti oprezne pri konzumaciji grejpa, njegovog soka ili džema, jer učinci na metabolizam lijekova mogu trajati danima.
"Ako jedete grejp i redovito uzimate lijekove, svakako biste trebali biti svjesni potencijalnih rizika jer grejp može biti opasan," istaknuo je dr. van Tulleken u televizijskom nastupu.
![pexels-enginakyurt-2247211](https://klik.hr/upload/user/1280x2000/f893a243b4e9ec6d66ac29f213c8fd5e.jpg)
Kako grejp ometa djelovanje lijekova?
Glavni problem leži u organskim spojevima zvanima furanokumarini, prisutnima u grejpu. Ove tvari blokiraju djelovanje enzima CYP3A4 u crijevima, koji je ključan za razgradnju gotovo polovice svih lijekova koji se koriste u medicinskoj praksi.
Bez normalnog rada ovog enzima, lijekovi se ne razgrađuju na očekivan način, što može dovesti do opasno visokih razina lijeka u organizmu.
"Kada uzimamo lijekove, naše ih tijelo razgrađuje kako bi se sigurno izlučili nakon što odrade svoju funkciju. No, grejp može spriječiti njihovu razgradnju, što znači da dobijete puno veću dozu nego što je predviđeno, a to može imati toksične posljedice," objašnjava dr. van Tulleken.
Koji su lijekovi najugroženiji? Prema riječima dr. van Tullekena, među najugroženijim lijekovima su: Statini (za snižavanje kolesterola). Lijekovi za visoki krvni tlak. Psihijatrijski lijekovi. Imunosupresivi (koje koriste pacijenti nakon transplantacija organa). Antiaritmici (lijekovi za regulaciju srčanog ritma).
Samo pola čaše soka od grejpa može promijeniti način na koji tijelo metabolizira lijekove na nekoliko dana, upozorava stručnjak. "Ako redovito uzimate lijekove, prije konzumacije grejpa obavezno se posavjetujte s ljekarnikom ili liječnikom," dodao je dr. van Tulleken.
![pexels-enginakyurt-1435734](https://klik.hr/upload/user/1280x2000/44f18e4dc4bb89d18dff20a9acfc5aa9.jpg)
Koje su moguće posljedice?
Zadržavanje prevelike količine lijeka u organizmu može izazvati niz nuspojava, koje variraju od blagih do ozbiljnih: Blaže nuspojave – glavobolja, vrtoglavica, bolovi u mišićima, umor. Ozbiljne nuspojave – oštećenje jetre, propadanje mišića, zatajenje bubrega.
Istraživanja pokazuju da već jedna čaša soka od grejpa može smanjiti proizvodnju enzima CYP3A4 za čak 47%, što značajno mijenja metabolizam lijekova.
Osim toga, furanokumarini ostaju u tijelu i inhibiraju enzim čak 24 sata nakon konzumacije grejpa.
Nisu samo grejp i sok opasni
Grejp nije jedino voće koje može imati ovakve učinke. Srodne vrste voća također sadrže furanokumarine i mogu utjecati na metabolizam lijekova:
Seviljske naranče (koje se koriste za marmeladu)
Pomele
Tangelo (hibrid mandarine i grejpa)
Pacijenti koji su na terapiji lijekovima trebali bi biti svjesni mogućih interakcija i prilagoditi prehranu u skladu s liječničkim preporukama.
Interakcija između vitamina K i lijeka varfarina
Osim grejpa, dr. van Tulleken upozorava i na utjecaj hrane bogate vitaminom K na pacijente koji uzimaju varfarin, popularni lijek za razrjeđivanje krvi.
Vitamin K potpomaže zgrušavanje krvi, dok varfarin djeluje suprotno – sprječava stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara.
Osobe koje uzimaju varfarin ne trebaju izbjegavati vitamin K, ali ga moraju unositi ravnomjerno tijekom tjedna.
"Ako jedan dan pojedete veliku količinu hrane bogate vitaminom K, a ostale dane ništa, to može narušiti ravnotežu u vašem organizmu i smanjiti učinkovitost varfarina," upozorio je dr. van Tulleken.
NHS (Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva) također naglašava da pacijenti ne trebaju izbjegavati vitamin K, već održavati stabilan unos kako bi liječnici mogli pravilno dozirati varfarin.
U slučaju planiranih promjena prehrane – primjerice, zbog dijete ili mršavljenja – pacijenti bi se trebali konzultirati sa svojim liječnikom prije nego što promijene unos vitamina K.
Namirnice koje sadrže visoke razine vitamina K uključuju: Brokula, špinat i drugo lisnato zeleno povrće. Slanutak. Jetra. Žumanjak. Neke vrste sira. Avokado. Maslinovo ulje
Vitamin K je ključan za proces zacjeljivanja rana, pa ga nije preporučljivo potpuno izbaciti iz prehrane.
![pexels-zsofia-feher-685822-4936294](https://klik.hr/upload/user/1280x2000/5b8124afc3ae0a74fc7102b9893265cf.jpg)
Informirajte se
Iako je grejp poznat po svojim zdravstvenim prednostima, njegova interakcija s određenim lijekovima može imati ozbiljne posljedice.
Osobe koje uzimaju statine, lijekove za srčani ritam, imunosupresive ili varfarin trebale bi biti posebno oprezne i konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom prije konzumacije ovog voća.
Kako bi se izbjegle neželjene nuspojave, ključno je informirati se o prehrambenim interakcijama lijekova i osigurati stabilan unos svih važnih nutrijenata.