Popularna, ali vrlo podcijenjena namirnica ima skrivena svojstva: Navodno smanjuje rizik od opakog raka
Nadalje, soja može imati pozitivan utjecaj na ublažavanje nuspojava terapije zračenjem kod pacijenata s rakom prostate, kako navodi Health Digest. U jednoj studiji iz 2010. godine objavljenoj u časopisu Nutrition and Cancer, jedna skupina pacijenata s rakom prostate uzimala je 200 miligrama sojinog izoflavona dnevno, dok je druga skupina uzimala placebo.
Nakon šest mjeseci, grupa koja je uzimala sojin izoflavon imala je manje problema s curenjem urina, proljevom i bolovima u crijevima, te je imala veću vjerojatnost za održavanje erekcije. Kada se izoflavoni u soji razgrađuju u tijelu, jetra ih lakše apsorbira i obrađuje.
Nevjerojatna namirnica
Budući da ovi izoflavoni djeluju slično estrogenima, vezuju se za estrogenske receptore u tkivu prostate, što može smanjiti rast raka i inhibirati proteine koji potiču razvoj raka prostate. Također, istraživanje iz 2022. otkrilo je da konzumacija soje može smanjiti rizik od drugih vrsta raka za 10%. Svaki unos od 25 grama soje ili 10 grama sojinih izoflavona dnevno može smanjiti rizik od raka za 4%.
Iako konzumacija soje može smanjiti rizik od raka prostate za 12%, isto tako može smanjiti rizik od raka pluća za 33%. Međutim, nije utvrđena veza između konzumacije soje ili izoflavona soje i smanjenja rizika od smrtnosti od raka.