Postoji majstorski trik za odmrzavanje frižidera i zamrzivača: Sve je gotovo u par koraka i minimalno nereda

Redovito odleđivanje starijih modela frižidera i zamrzivača koji nemaju automatsku funkciju odleđivanja ključan je korak u održavanju njihove dugotrajnosti, energetske učinkovitosti i sigurnosti pohranjene hrane. Nakupljanje leda otežava unutarnju cirkulaciju hladnog zraka, povećava potrošnju električne energije, narušava ujednačenu raspodjelu temperature i može uzrokovati curenje vode te kvarove uređaja.
Zato se preporučuje da uređaje bez funkcije automatskog odleđivanja odleđujete nekoliko puta godišnje. U nastavku donosimo detaljan i siguran vodič za pravilno odleđivanje.
Korak 1: Isključite uređaj iz struje
Prvi i najvažniji korak je isključivanje uređaja iz električne utičnice. Ovo je nužno iz sigurnosnih razloga i radi zaštite samog uređaja. Kod kombiniranih uređaja, frižider i zamrzivač se isključuju istovremeno.
Korak 2: Izvadite svu hranu
Prije nego što započnete s odleđivanjem, potrebno je izvaditi svu hranu. Preporučuje se da zamrznute namirnice privremeno spremite u termo torbe, hladnjake ili posude s ledom kako bi ostale što dulje svježe.
Idealno je planirati ovaj proces u trenutku kad imate što manje zaliha u zamrzivaču.

Korak 3: Uklonite unutarnje dijelove
Sve uklonjive dijelove – fioke, police i posude – izvadite iz uređaja i operite u mlakoj vodi s blagim deterdžentom. Ostavite ih sa strane da se osuše dok se uređaj odleđuje.
Korak 4: Pripremite ručnike i posude za vodu
Otapanjem leda stvara se veća količina vode. Postavite stare peškire ili upijajuće krpe unutar i ispod uređaja kako biste spriječili poplavu. Ako vaš uređaj nema ugrađeni rezervoar za otopljenu vodu, pripremite dodatne zdjele za skupljanje.
Korak 5: Ubrzajte otapanje (po želji)
Iako prirodno odleđivanje može trajati 4 do 6 sati, proces možete ubrzati: Postavite zdjelu s toplom vodom u unutrašnjost zamrzivača i zatvorite vrata – para će pomoći u bržem otapanju leda.
Koristite fen za kosu, ali s pažljivim odstojanjem – nikada ne usmjeravajte toplinu direktno u plastiku. Položite vlažan, topao ručnik preko zaleđenih dijelova.
Važno upozorenje: Nikada nemojte koristiti noževe, šrafcigere ili druge metalne predmete za struganje leda jer možete oštetiti unutarnji zid uređaja i izazvati nepopravljiv kvar.
Korak 6: Operite i osušite unutrašnjost
Nakon što se sav led otopi, pažljivo uklonite svu vodu i operite unutrašnjost uređaja smjesom tople vode i sode bikarbone, ili blagim octom za dezinfekciju i neutralizaciju mirisa. Na kraju sve osušite suhom i čistom krpom.
Savjet: Možete lagano premazati zidove uređaja jestivim uljem kako bi se usporilo ponovno nakupljanje leda – ovaj tanak sloj otežava vlagi da se zalijepi za površinu.

Korak 7: Ponovno uključivanje i povratak hrane
Kada je sve potpuno čisto i suho, uključite uređaj natrag u struju. Pričekajte 15 do 30 minuta da temperatura unutar uređaja ponovno dosegne optimalnu razinu, a zatim vratite hranu. Prvo stavite zamrznute namirnice, a zatim one koje nisu osjetljive na toplinu.
Dodatni savjeti za sprječavanje stvaranja leda
Ako se led nastavi stvarati i nakon odleđivanja, moguće je da vrata uređaja ne dihtaju dobro. Pregledajte gumene brtve i provjerite da li su čiste i neoštećene. Redovito otvaranje vrata također unosi topao zrak i pospješuje kondenzaciju – pokušajte ga svesti na minimum.
Također, pripazite da zamrzivač nije prenatrpan – manjak prostora za kruženje zraka može uzrokovati neravnomjernu raspodjelu temperature i ubrzati stvaranje leda.