RECEPT: Kako napraviti HRSKAVI pomfrit od batata?
Batat je relativno nedavno postao poznat kao zdravija alternativa običnom krumpiru. Batat navodno jača imunitet zato što je bogat vitaminom C, bogat je i kalijem, a prema nekim istraživanjima, čak i čuva tijelo od stresa.
Batat se može pripremiti na sve načine kao i krumpir - možete ga peći u pećnici, možete napraviti pire od njega, a možete ga i pržiti na ulju. Jedini minus batata je što zbog svog drugačijeg sastava, ne postaje hrskav nakon obrade kao običan krumpir.
Iako je i dalje ukusan, pomfrit od batata najčešće ispadne vrlo mekan - otprilike kao krumpirići iz McDonald'sa kad predugo stoje. No ne očajavajte - ispod vam donosimo recept za pomfrit od batata koji će vam svaki put ispasti hrskav!
Sastojci za hrskavi pomfrit od batata
- Batat
- Biljno ulje po izboru
- Kukuruzni škrob
- Začini
Priprema hrskavog pomfrita od batata
1. korak - narežite batat po želji, no što ga tanje i sitnije narežete, hrskaviji će biti
2. korak - ostavite narezani batat u hladnoj vodi barem pola sata. Nakon toga ga izvadite i dobro osušite
3. korak - ubacite suhi batat u zdjelu ili vrećicu te ga ga prelijte s par kapi ulja. Zatim po njima prospite kukuruznog škroba i začine po želji. Sve dobro promiješajte
4. korak - ako pripremate pomfrit u pećnici, zagrijte je na 200 stupnjeva te pecite otprilike pola sata - nakon 15 minuta ih okrenite
Pokušajte da pri pečenju pomfrit ne bude nabacan, već ga ravnomjerno posložite na protvan. Ako vam se žuri, isti je recept kada pečete pomfrit u ulju - samo stavite manje kukuruznog škroba i pecite dvaput.
Nakon pečenja, krumpiriće ostavite 5 minuta da stoje, još ih malo posolite i uživajte!