Sir u kombinaciji s lijekom koji koristi jako puno ljudi može biti koban: Obavezno izbjegavajte ovo miješanje
Čak i jednostavne radnje poput uzimanja lijeka s toplim pićem mogu promijeniti njegovu učinkovitost i dovesti do problema sa zdravljem. Osim toga, neki uobičajeni prehrambeni proizvodi poput nadomjeska za sol i voćnih sokova mogu utjecati na način na koji lijekovi djeluju.
Često liječnici nisu svjesni svega što konzumirate zajedno s lijekovima koje vam propisuju. Liječnik Ronald Stram iz New Yorka ističe da hrana može mijenjati način na koji se lijekovi apsorbiraju i metaboliziraju u tijelu, što može biti opasno za vaše zdravlje, prenosi Centar Zdravlja.
Antibiotici / kisela hrana i mliječni proizvodi
Ako konzumirate kavu ili druge kiselo pripremljene napitke, to može umanjiti djelotvornost antibiotika kao što je penicilin. Ako uzimate penicilin, preporučuje se da konzumirate kiselu hranu, poput mesa, peradi, kave, kukuruznog sirupa i šećera, jedan sat prije ili dva sata nakon što ste uzeli lijek. Za kinolonske antibiotike poput ciprofloksacina i levofloksacina, možete ih uzimati na prazan želudac ili uz hranu. Međutim, ako istovremeno konzumirate mliječne proizvode, to može smanjiti njihovu djelotvornost. Stoga je preporučljivo pričekati najmanje dva sata prije i nakon uzimanja tih antibiotika ako želite konzumirati mliječne proizvode.
Antidepresivi /sir, soja umak
Ako koristite lijekove poput inhibitora monoaminooksidaze za liječenje depresije i anksioznih poremećaja, trebali biste izbjegavati konzumaciju sira. To je zbog toga što ti lijekovi mogu reagirati s namirnicama koje su bogate tiraminom, što može dovesti do povećanja krvnog tlaka do opasnih razina. Osim sira, druge namirnice koje su bogate tiraminom uključuju soja sos, tofu, miso, fava grah, kiseli kupus, alkohol, avokado, banane, ekstrakte kvasca i grožđice. Stoga je važno izbjegavati ove namirnice dok koristite ove lijekove kako biste izbjegli potencijalne komplikacije.